Na Zagrebačkoj burzi održana je svečanost povodom obilježavanja desete obljetnice Inicijalne javne ponude dionice Hrvatskog telekoma. Bila je to najveća inicijalna javna ponuda u regiji tada u kojoj je sudjelovalo više od 356.000 građana.

Time je napravljen bitan pomak u prihvaćanju kulture dioničarstava, a za veliki broj građana Hrvatske Inicijalna javna ponuda dionice HT-a značila je i upoznavanje s osnovama funkcioniranja tržišta kapitala.

„Mobilizacija građana i njihovog kapitala u slučaju Inicijalne javne ponude dionica HT-a imala je značajan edukativni učinak. Dok je u razvijenim zemljama takav vid investiranja standard, u našoj tranzicijskoj ekonomiji praktički je još bio u povojima. Zagrebačka burza te cijelo domaće, ali i regionalno tržište tada je postalo vidljivo i na globalnoj investicijskoj karti. U tom smislu, možemo reći da je taj značajan projekt imao i svoj pozitivan odjek, kako za druge uvrštene kompanije, tako i za cijelo tržište“, izjavila je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Dionica HT-a kotira na Zagrebačkoj burzi od 5. listopada 2007. i ima vrlo važnu poziciju na hrvatskom tržištu kapitala. Cijelo desetljeće dionica HT-a u samom je vrhu likvidnosti na Zagrebačkoj burzi, ujedno je među dionicama s najvećom tržišnom kapitalizacijom, a od samog početka sastavnica je i nekoliko indeksa Zagrebačke burze.

Hrvatski telekom dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u području odnosa s investitorima, a dionica HT-a redovito je nagrađivana u mnogim kategorijama. Preduvjet za takva postignuća je kontinuirana transformacija koju kompanija provodi s ciljem ostvarenja što boljih rezultata. U posljednje tri godine uspješno su implementirani brojni projekti koji su za cilj imali povećanje troškovne učinkovitosti, osnaživanje tržišne pozicije i pripremu za rast.

„Najveći smo privatni investitor u Hrvatskoj, značajno sudjelujemo u razvoju gospodarstva zemlje te smo odgovorni za 3% BDP-a Hrvatske. Hrvatski telekom je tehnološki lider i kompanija okrenuta rastu, na domaćem, ali i regionalnom tržištu na kojem smo već pokrenuli ekspanziju kupnjom Crnogorskog telekoma. Odgovornim poslovanjem osiguravamo vodeću poziciju na tržištu i kontinuirano radimo na povećanju vrijednosti za svoje dioničare“, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma Davor Tomašković.

U ovih deset godina HT je u velikoj mjeri utjecao na kvalitetu korporativnog upravljanja i drugih uvrštenih društava, služeći kao primjer transparentnosti i dobre prakse.

Podijeli:

Vezane objave