TIM i Google Cloud najavili su pokretanje prve platforme u Italiji koja će omogućiti pametnu mobilnost koja radi na TIM-ovoj tehnologiji Edge Cloud 5G. Rješenje će podržavati nove aplikacije za povezane automobile, inteligentni prijevoz i druge digitalne usluge.

Platforma kombinira Googleov softver Distributed Cloud Virtual s telekomunikacijskom infrastrukturom u cloudu i TIM-ovom 5G mrežom u testnim područjima Bologne i Modene koji su javne prometnice. Aktivnosti istraživanja i testiranja odnose se na interakcije između vozila (Protokol V2V), interakcije između vozila i prepreke u kretanju (Protokol V2X) i interakcije između vozila i grada (Protokol V2I).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

MASA kao istraživački projekt razvijen kroz javno-privatno partnerstvo, s ciljem razvoja pametne mobilnosti i autonomne vožnje nastao je iz suradnje između općine Modena i Sveučilišta Modena i Reggio Emilia s tvrtkom Maserati S.p.a., uz uključivanje Ministarstva infrastrukture i prometa i potporu regije Emilia-Romagna.

Dio testnog područja je smješteno unutar grada Modene (javno područje), opremljeno s nekoliko infrastruktura (videokamere, 4G i 5G komunikacijska mreža, poslužitelj podataka, senzori) za eksperimentiranje dvosmjerne komunikacije između povezanih vozila i gradova (V2X) i za testiranje vozila opremljenih ADAS uređajima do razine 3 i 4. Drugi dio testnog područja je smješteno unutar staze Autodromo di Modena, inače opremljeno za testiranje autonomnih vozila, za V2X komunikaciju te za provedbu edukacijskih aktivnosti za studente i korisnike ADAS uređaja. Na tom području ranije su testirana tehnološka rješenja semafora međusobno povezanih u cloudu, digitalni znakovi, kamere za otkrivanje prepreka koje rade s AI softverom, videoanaliza za pametno parkiranje, senzori povezani s mrežom LoRa.

Projekt uključuje i Rearch & Development Lab, sveučilišni istraživački laboratorij opremljen statičkim simulatorom hardware in the loop za provedbu aktivnosti istraživanja i razvoja, upotrebljiv u suradnji s privatnim tvrtkama, te za provedbu aktivnosti obuke za studente i korisnike ADAS uređaja.

Podijeli:

 

 

Vezane objave