Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske uputilo je poziv znanstvenicima, znanstvenim grupama i ustanovama iz sustava znanosti za uspostavom Europske podatkovne platforme za borbu protiv pandemije covid-19.

U cilju potpore inicijativi Europske komisije za uspostavom Europske covid-19 podatkovne platforme, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost i predstavnikom Republike Hrvatske u Upravnom Vijeću EOSC-a (European Open Science Cloud), pokreću prikupljanje informacija o svim značajnim istraživačkim aktivnostima i resursima koji se mogu dati na raspolaganje prilikom istraživanja pandemije virusa SARS-CoV-2.

Napravljen je obrazac za unos informacija o aktivnostima i resursima koji znanstvenici i pružatelji infrastrukture mogu ispuniti na adresi: http://limesurvey.srce.hr/548432?lang=hr.

U suradnji s Europskom komisijom, te uz potporu Upravnog odbora EOSC-a (EOSC GB), započela je uspostava Europske covid-19 podatkovne platforme za čiju izvedbu je zadužen European Bioinformatics Institute (EMBL-EBI). Na sastanku EOSC GB, koji je održan 25. ožujka 2020. godine, predstavnici zemalja članica, među kojima je i Republika Hrvatska, podržali su inicijativu te preuzeli zadatak prikupljanja i dostave podataka iz svojih zemalja.

Europska covid-19 podatkovna platforme usredotočit će se na prikupljanje i dijeljenje kliničkih i epidemioloških setova podataka i rezultata u stvarnom vremenu zbog ubrzanja istraživanja na pronalasku lijeka za SARS-CoV-2 virus te borbu protiv covid-19 pandemije. Osim podataka, zemlje članice su pozvane da stave na raspolaganje svoje e-infrastrukturne resurse, s naglaskom na napredne računalne resurse. Iako je platforma usmjerena na istraživanja iz biomedicinskog područja, smatramo da se ne smiju zanemariti niti druge istraživačke aktivnosti koje istražuju društvene, ekonomske i obrazovne aspekte krize izazvane covid-19 pandemijom.

Sveučilišni računski centar Srce pozvao je 23. ožujka 2020. istraživače i znanstvenike koji sudjeluju u istraživačkom radu koji se bavi suzbijanjem pandemije COVID-19 da se jave ako imaju potrebu za značajnom računalnom snagom i spremištem za potrebe modeliranja, simuliranja ili obrade podataka. Srce za njihove potrebe nudi klaster Isabellu i HTC Cloud.

Podijeli:

 

Vezane objave