Predstavnici Europskog parlamenta i Vijeća Europe postigli sporazum o pristupu kroz digitalne alate pravosudnim postupcima na brži, jeftiniji i korisniji način za građane i tvrtke EU.

Nova pravila povećavaju pravnu sigurnost, pomažu u smanjenju kašnjenja i prekomjernim troškovima za građane što će uveliko pravosuđe u EU učiniti boljim je otprilike 3,4 milijuna građanskih i trgovačkih sudskih postupaka u 2018. godini imalo je prekogranične posljedice

Dvije zakonske regulative u pregovorima između dva zakonodavca EU-a, odnosno o prikupljanju dokaza i uručivanju dokumenata, imaju za cilj da pravosudnu prekograničnu suradnju između nacionalnih sudova učine efikasnijom digitalizacijom u građanskim i trgovačkim stvarima.

Glavni elementi sporazuma su:

  • Sudovi će moći elektronički razmjenjivati ​​dokumente: izmjenama oba propisa uspostavlja se decentralizirani informacijski sustav koji će omogućiti bržu, sigurniju i učinkovitiju razmjenu dokumenata između država članica;
  • Decentralizirani IT sustav sastojat će se od nacionalnih, interoperabilnih IT sustava, bez uključivanja bilo koje EU institucije;
  • Zaštita podataka: podaci će se čuvati strogo povjerljivi, a osobni podaci i privatnost bit će zaštićeni prilikom prijenosa dokumenata i prikupljanja dokaza; osobni podaci za koje se u određenom slučaju smatra da su nevažni bit će izbrisani odmah;
  • Povećana uporaba komunikacije na daljinu: moderne komunikacijske tehnologije, poput videokonferencija, koje mogu smanjiti troškove i pomoći bržem prihvaćanju dokaza, koristit će se na odgovarajući način i uz pristanak osobe koja će biti saslušana.

Veća pravna sigurnost, u kombinaciji s jednostavnim i digitaliziranim postupcima, potaknut će pojedince i poduzeća da sudjeluju u prekograničnim transakcijama, čime će se ojačati trgovina unutar EU-a, a time i funkcioniranje unutarnjeg tržišta.

Dva prijedloga predstavljaju paket za modernizaciju pravosudne suradnje u građanskim i trgovačkim stvarima i zamjenu ranijih međunarodnih, nezgrapnijih sustava Haških konvencija između država članica Europske unije.

Postojeći propis o uručivanju dokumenata uspostavlja brz i standardiziran postupak predaje dokumenata između sudova i drugih stranaka u različitim zemljama EU. Uredba o prikupljanju dokaza pruža okvir za prekograničnu pravosudnu pomoć između zemalja EU-a tako što omogućava prikupljanje prekograničnih dokaza.

Podijeli:

 

Vezane objave