Kako je istaknuto na Drugoj regionalnoj konferenciji o digitalnoj medicine Budućnost je sada, održanoj 7. travnja u Zagrebu, zdravstvo se u svijetu suočava s ekonomskim i s kliničkim problemima. Procjenjuje se kako je globalno loše utrošeno od 20 do 40 posto resursa.

S rastom troškova vezanih uz prevenciju i nove oblike liječenje, te starenjem populacije, raste i trošak cjelokupnog zdravstvenog sustava Europske unije (EU). Održivost i kvalitetnije zdravstvo zahtjeva nove pristupe kako u organizaciji tako i uvođenju digitalizacije u sve segmente.

Javni izdaci za zdravstvenu i dugoročnu skrb je porastu posljednjih desetljeća u svim državama članicama EU, a očekuje se da će rasti i dalje, kao posljedica starenja stanovništva.

Prema izvješću Europske komisije o zdravstvenoj zaštiti i dugoročnom sustavu skrbi i njegovoj fiskalnoj održivosti u 2015. godini troškovi zdravstva iznosili su 8,7% BDP-a u EU a 2060. godini mogli bi dostići i do 12,6% BDP-a EU.

Kao ključno rješenje za smanjenje troškova u zdravstvu podrazumjeva se brža digitalizacija svih segmenata i procesa. Digitalizacija u zdravstvu omogućiti će znatno bolju analizu podataka, precizniju i sigurniju dijagnostiku te razvijanje personalizirane zdravstvene skrbi za svakog pacijenta. Ona podrazumjeva medicinsko upravljanje bolešću, definiranje učinkovitijih terapija i posljedično bolju kvalitetu života.

Analitika podataka omogućiti će bolje upravljanje bolesti, podaci će dovesti do terapija lijekovima koje su učinkovitije, uz manje štetnih učinaka.

Uspostavljanjem EU sustava računala visokih performansi (High Performance Computing) omogućiti će daleko kvalitetniju dijagnostiku, kao na primjer rano otkrivanje tumora na jednostavan, brz i precizan način, dijagnosticiranje genetskih poremećaja koji dovode do učinkovitijeg liječenja i spašavanja života.

Hrvatska je do sada uz skandinavske zemlje u Europi najuspješnije primjenila eRecept i time ostvarila dobru osnovu za razvijanje drugih projekata digitalizacije u zdravstvu, istaknuto je konferenciji Budućnost je sada.

Uz daljenje razvijanje projekta eRecept digitalizacija hrvatskog zdravstva sada je usmjerena u promjene u načinu plaćanja u zdravstvu, umjesto plaćanja po činjenju prelazi se na plaćanje po učinku, uvođenje eKartona, boljeg korištenja podataka u zdravstvu…

„Startupi imaju nevjerojatnu energiju, fokusirani su na riješenje, ne zanimaju ih nikakve prepreke i oni su apsolutna budućnost razvoja medicine u zdravstvenom sustavu. Bilo bi sjajno kada bi zakonska regulativa, farmaceutska industrija i zakonodavna tijela omogućili veći pristup podataka takvim startup timovima jer za njihova pametna rješenja nužni su im podaci. Startuovi su definitivno budućnost razvoja digitalnog zdravstvenog sustava“, naglasio je Jesus del Valle iz farmaceutske kompanije Bayer.

Novi iskoraku digitalizaciji hrvatskog zdravstva eKartonu, o čijoj primjeni je govorio Mario Ravić iz Ericsson Nikola Tesla, koji će sadržavati medicinsku povijest pacijenta, dijagnoze, planove terapija, datume cijepljenja, alergije, rendgenske slike, laboratorijske i druge nalaze. Njegova je svrha omogućiti dostupnost podacima na osnovu kojih bi liječnik mogao donijeti odluke o daljnjem liječenju pacijenta i to na mjestu gdje se pruža zdravstvena skrb.

Podijeli:

 

Vezane objave