Belgijski mID FAS/itsme, belgijske vlade (FAS) i mobilne aplikacije (itsme), sukladno je EU Uredbi o eIDAS-u može poslužiti kao primjer za druga članice EU

Javne uprave članica Europske unije (EU) nastoje unaprijediti dostupnost svojih internetskih usluga i pružiti bolje korisničko iskustvo svojim građanima. Usto, sve je izraženije i prilagođavanje mrežnih usluga privatnog sektora, prije svega bankarstva i maloprodaje,  mobilnim uređajima.

Mobilni eID, koji će korisnicima omogućiti potvrde identiteta pomoću pametnih telefona sve više postaje obveza javnih uprava.

U dokumentu Prihvaćanje mobilnog identiteta za e-upravu analiziraju se mogućnosti pristupa mobilnom eID-u, ključni trendovi u članicama EU, glavne tehničke mogućnosti te daju preporuke nacionalnim uprava ua unaprjeđenje mobilnih usluga provjere prekogranične identifikacije.

NFC tehnologija za mobilnu identifikaciju

Jedna od središnjih tehnologija koja omogućuje mobilni eID za programe temeljene na pametnoj kartici je tehnologija Near Field Communication (NFC) . Kada je integrirana u pametnu karticu, NFC tehnologija omogućuje pristup informacijama pohranjenim na kartici putem beskontaktne veze. To je ista tehnologija koja omogućuje potrošačima da kupovinu plaćaju dodirom svoje bankovne kartice. S nedavnim otvaranjem NFC sučelja Applea na njegovim telefonima (već je dostupno i na Android telefonima) vlade mogu iskoristiti tu tehnologiju kako bi građanima omogućio pristup funkcijama e-uprave sa svog mobilnog uređaja.

Za sada je problem što od 18 država članica EU koje imaju eID kartice njih samo 9 ima integriranu NFC tehnologiju u njima. Vlade bi trebala što prije integrirati tu tehnologiju u svoje eID kartice. Na to ih upućuje i novo EU zakonodavstvo o unaprjeđenju sigurnosti osobnih iskaznica ( Uredba (EU) 2019/1157 ), koje zahtijeva da se pojedini podaci na kartici učine beskontaktnim.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Ostale tehnologije

Uz NFC tehnologiju za omogućavanje mobilne identifikacije mogu se još koristiti i druge tehnologije:

Čitači kartica s omogućenim bluetoothom – omogućavanje korisnicima da koriste čitač kartica na uobičajeni način koji je putem bluetootha povezan na njihov pametni telefon. Nedostatak tog rješenja je što korisnici moraju nositi čitač kartica sa sobom.

Rješenja za SIM kartice – Elektronički certifikati potrebni za identifikaciju mogu se pohraniti na SIM karticu koja se koristi za mobilni telefon.

Sigurni elementi / sigurne pohrane – Sigurna okruženja ugrađena u mobilne uređaje – omogućujući sigurno spremanje elektroničke potvrde na samom uređaju – i oslobađajući korisnike od oslanjanja na bilo kojeg pojedinačnog mobilnog pružatelja usluga.

Potpisivanje putem poslužitelja – Parovi ključeva i pridruženi certifikati pohranjuju se u sigurnosni modul hardvera (HSM) pouzdanog davatelja usluga.

Softverski tokeni – šifrirani ključ i potvrde pohranjuju se u operativni sustav mobilnog uređaja.

Mobilni identitet kao dinamični identitet – najsloženiji koncept identifikacije koju pružaju pametni telefoni je kombinaciju biometrijskih i bihevioralnih identifikatora. Prema zadanim postavkama oni će biti prijavljeni i odjavljeni samo ako biometrijski i pokazatelji ponašanja otkriju da postoji rizik da korisnik neće biti stvarni vlasnik identiteta. Iako nudi značajne potencijalne koristi, nije jasno je li tehnologija još uvijek spremna za primjenu.

Podijeli:

 

 

Vezane objave