Na Digital Day u Rimu, održanom 23. ožujka, Europska komisija pokrenula je platformu nacionalnih inicijativa za digitalizaciju industrije. Platforma okuplja 13 postojećih nacionalnih inicijativa za digitalizaciju industrije. Njena je osnovna zadaća razmjena dostignuća u digitalizaciji industrije kako bi se na taj način međusobnom suradnjom ostvario bolji napredak.

Europskoj su se platformi za digitalizaciju industrije pridružili Austrija, Belgija, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Španjolska i Švedska. U pripremi je još devet nacionalnih inicijativa digitalizacije industrije (Bugarska, Hrvatska, Finska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Velika Britanija).

Europska platforma za digitalizaciju industrije potaknuti će suradnju između nacionalnih inicijativa, otvoriti će raspravu o najboljoj zakonskoj regulaciji digitalizacije industrije, poticati razvoj digitalnih vještina…

Europska je komisija već osigurala 5 milijardi eura za uspostavljanje suradnje nacionalnih inicijativa za digitalizaciju industrije. Države članice EU koje su se priključile platformi uskoro trebaju iznjeti svoje planove za potrebna financijska sredstva za ulaganja u prioritetne projekte, poput prijenosa digitalnih inovacija iz jedne industrijske grane u drugu, na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Platforma će omogućiti svakoj industrijskoj djelatnosti bez obzira gdje se u EU nalazile, pristup najnovijim digitalnim inovacijama kako bi unaprijedlili svoje procese i prilagodili svoje poslovne modele digitalnoj industriji te kako bi se što više otklonili nesreazmjeri u digitalizaciji između pojedinih regija EU.

Platforma treba procjeniti razinu investicija u digitalizaciju industrije u slijedećim godinama, analizirati napredak izmjene nacionalnih regulativa za nesmetanu digitalizaciju, osigurati nesmetani protok podataka između nacionalnih incijativa i industrija, osigurati  zaštitu podataka u razmjeni od neovlaštenog korištenja.

Industrija je jedan od stupova europskog gospodarstva, prizvodni sektor EU čini oko 2 milijuna poduzeća, osigurava više od 30 milijuna radnih mjesta te doprinosi produktivnosti sa 60 posto. Kako je svijet na početku nove industrijske revolucije koju donosi snažan napredak ICT tehnologije (Internet stvari, Cloud computing, 5G, Big Data, analitike podataka, robotika, umjetna inteligencija i 3D printeri) EU može zadržati svoju konkurentnost na globalnom tržištu samo snažnim iskorakom u digitalizaciju svoje industrije. Nedavne analize pokazale se kako digitalizacija proizvodnje i usluga EU može donijeti više od 110 milijardi eura dodatnih prihoda godišnje u idućih pet godina.

Globalno EU prednjači već sada u nekoliko industrijskih sektora u digitalizaciji (automobilska elektronika, sigurnosni sustavi, eneregetski sektor, telekomunikacijska oprema, laserka i senzorska tehnologiji), prednjači i u razvoju poslovnih softvera, sjedište je najnaprednijih svjetskih centara istraživanja te insituta za tehnologije, no mora se suočiti sa snažnim napretkom high-tech sektora u drugim dijelovima svijeta kako bi zadržala vodeću ulogu. Europa radi svoje konkurentnosti mora iskoristiti tako što će digitalizirati svoje tradicionalna napredna inženjerska znanja posebno u malim i srednjim kompanijama.

Podijeli:

 

Vezane objave