Broj tvrtki, zaposlenih, ukupni prihodi i izvoz ICT sektora u Hrvatskoj raste, ali izazov je pronaći adekvatan broj IT stručnjaka. King ICT, tvrtku koja je u 2018. potvrdila status jednog od vodećih sistem integratora u regiji s ostvarenih gotovo milijardu kuna prihoda i 500 zaposlenih djelatnika suočava se s istim problemom, naglasio je predsjednika Uprave KING ICT-a na otvaranju konferencije Dan otvorenih integracija u Zagrebu Plamenko Barišić.

Analize svjetskih i europskih metrika ukazuju da se Hrvatska nalazi pri dnu ljestvice razvijenosti digitalnih parametara i ulaganja u R&D, upozorio je Barišić. Hrvatski ICT sektor spreman je aktivno sudjelovati u provođenju reformi i realizaciji Strategije e-Hrvatska 2020 i sličnih projekata, ali upozorava na potrebu za konsenzusom oko ključnih tema zaintersiranih strana.

“Želimo državu u ulozi snažnog i pouzdanog kreatora strateškog okvira razvoja, trebamo obrazovni sustav primjeren digitalnom dobu i stimulativno inovacijsko okruženje i uvjete za stvaranje inovacija. Želimo atraktivnu poduzetničku klimu koja privlači i potiče, a ne odbija i koči”, poručio je predsjednik Uprave King ICT-a.

“Ključni aspekt uspješnog digitalnog društva je razvijena digitalna infrastruktura.” Istakao je partner konzultantske tvrtke Artur D Little Bela Virag ukazujući kako se digitalizacijom infrastrukture i logistike mogu smanjiti troškovi poslovanja, a tome će posebno pridonijeti 5G mobilna mreža, višestruko brža od aktualne četvrte generacije. Razvoj 5G mreže pomoći će automatizaciji poslova, digitalizaciji kampusa i razvoju predvidive analitike.

Direktor odjela ekonomskih istraživanja iz Addiko Bank Hrvatska Hrvoje Stojić upozorio je da hrvatsko gospodarstvo raste sporije u odnosu na europski istok: “Na samom smo začelju po izvozu usluga i previše radimo s obzirom na vrijednost stvorenog. Potrebno je ulagati u digitalne tehnologije jer donose više prihoda i robotizirati poslove kako bi se povećao profit. Robotizacija otvara prostor bolje plaćenim poslovima.”

Stojić je podsjetio da Hrvatska trenutno raspolaže s 300 milijuna eura za investicije i tehnologije u sklopu europskih fondova za poticanje startupova, provođenje obrazovne reforme i daljnjih poreznih rasterećenja.

Usprkos nedostatku konsenzusa, u Hrvatskoj postoji niz pozitivnih primjera koji ukazuju na potencijale suradnje različitih sektora, posebno znanosti i gospodarstva. Darko Chudy iz KB Dubrave i Bojan Jerbić s FSB-a sudionicima konferencije otkrili su detalje o suradnji na robotu Ronna koja je doživjela svoju 4. generaciju: “Kad smo se upustili u izradu robota Ronna, govorili su nam zašto se bavimo time, zašto ga ne kupimo u Americi, međutim ovo se ne može kupiti, htjeli smo se upustiti u avanturu razvoja.” Na izradu robota Ronna sudjelovali su inženjeri, dizajneri, doktori, riječ je o projektu koji ukazuje što sve jedna takva sinergija može postići.

Predsjednik ISACA Croatia Chapter Andro Galinović ukazao je na nepovratni karakter digitalizacije i probleme koje bi transformacija mogla  uzrokovati organizacijama. Zaključio je da je na svima nama odluka hoćemo li svjesno prihvatiti rizike, adresirati ih i provesti potpunu digitalizaciju ili ćemo zadržati status quo.

Sudionici okruglog stola ‘Digitalizacija poslovanja – izazovi i kako ih prepoznati?’ kojim je moderirao direktor Gartner Adriatic/Calisto Ivan Maglić sudionici su se složili da je digitalizacija proces koji traje. “Digitalizaciju provodimo kako bismo optimizirali interne procese i poboljšali iskustva korisnika,” naglasio je član uprave Zagrebačke banke Eugen Paić – Karega. S tim se složio i direktor tvrtke Enna Infosense Tihomir Šibalić dodajući da unutar sustava postoje silosi otpora digitalizaciji, ali se mogu razbiti kroz edukaciju. ”Unutar kompanije organizirali smo interni organizacijski centar koji podučava kolege o koristima digitalizacije” rekao je Šibalić. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić otkrio je da do kraja godine slijedi nadogradnja servisa e-Građani: ”Država radi na poboljšanu digitalnih usluga i međusobnog povezivanja institucija. Do kraja godine omogućit ćemo mobilni pristup uslugama e-Građani.”

Na Danu otvorenih integracija KING ICT-a predstavljena su brojna nova rješenja te tvrtke i partneri za digitalnu transformaciju poslovanja, dok su se predavanja i radionice odnosile najviše na digitalnu infrastrukturu, cyber sigurnost i automatizaciju ekonomije.

Podijeli:

Vezane objave