U sklopu konferencije Digital &Tech, održane u Kongresnom centru Forum u Zagrebu 28. studenoga 2018. godine, predstavljeni su rezultati analize kretanja hrvatske IT industrije u posljednjih osam godina, odnosno od 2008. godine.

Analizu pod nazivom Hrvatska IT industrija 2008 – 2016; podaci i analiza – metodologija predstavili su Boris Žitnik iz OmniaConsulta i Dalibor Subotičanec iz Tvornice istraživanja.

Analiza je nastala na osnovu istraživanja nastalog u suradnji s Udruženjem za IT Hrvatske gospodarske komore. Cilj je bio transparentno prikazati i analizirati kretanja u IT industriji.

Prihod IT industrije u 2016. godini iznosio je oko 19 milijardi kuna i zadnjih godina stalno raste. Najveći dio hrvatske IT industrije čine IT usluge i softverska poduzeća dok je udio proizvodnje praktično zanemariv.

Čak 80 posto IT industrije je u Zagrebu. IT zapošljava nešto više od 25.000 ljudi, izvoz donosi 28 posto ukupnih prihoda.

Nakon predstavljanja istraživanja održana je panel rasprava o pokretačima IT industrije u kojoj su sudjelovali Ivan Maglić iz Gartnera, Goran Mrvoš iz Infosita, Boris Žitnik i  predsjednik Udruženja za IT HGK Plamenko Barišić.

„Digitalizacija je uzela maha u turističkoj branši, svo osoblje je tehnički opremljeno i povezano, marketing je automatiziran i sve će to samo više rasti. Analitika i podaci koji se prikupljaju tijekom rada iznimno su bitni za bolju prodaju u budućnosti. Što se tiče poslovnih rješenja, to još uvijek radimo najviše, ali u zadnje vrijeme nam klijenti dolaze s poslovnim problemima koje moramo sami analizirati i pronaći rješenje jer oni nemaju svoje IT kadrove“, rekao je Mrvoš.

„70 posto ukupne imovine koja sudjeluje u BDP-u u vlasništvu države, a ona BDP-u doprinosi sa samo 15 posto. Dakle, tih 30 posto privatnika razmišlja kako unaprijediti poslovanje, ulagati i razvijati se“, istakao je Bašić.

Nicolas  Jose  Ivandić, Maththias Grabner i Carmine Nidro predstavili su neke aspekte digitalizacije industrije i gospodarstva u Njemačkoj, Austriji i Italiji.

Emil Perić predstavio je ideju za osnivanjem IT huba pri HGK istaknuvši kako se s problemom digitalizacije industrije i gospodarstva ne suočava samo Hrvatske nego i ostale članice Europske unije jer samo dvije članice imaju preko 40 posto digitaliziranog gospodarstva dok čak 15 članica imaju ispod 20 posto digitaliziranog gospodarstva. Hrvatska je među lošijim zemljama u digitalizaciji te je, kako je istaknuo Perić, potrebno snažno pojačati napore kako bi se dostigao europski prosjek.

Podijeli: