Deutsche Telekom prodao Strato AG – pružatelja hostinga za Magenta cloud usluge – tvrtki United Internet AG, za 600 milijuna eura

Sjedište tvrtke Deutsche Telekom, u gradu Bonnu, u Njemačkoj

Tvrtka Deutsche Telekom postigla je sporazum o prodaji većinskog udjela u tvrtki Strato AG – tvrtki United Internet AG.

Vrijednost transakcije je približno 600 milijuna eura. Brojka predstavlja odnos između tržišne vrijednosti tvrtke i prihoda prije plaćanja poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), s (zapravo, sasvim solidnim) faktorom multiplikacije od približno 12,4 puta. Očekuje se da će transakcija biti dovršena u prvoj polovici 2017. godine.

Prvi obrok, u iznosu od 566 milijuna eura, bit će plaćen odmah nakon dovršetka transakcije, dok će preostala 34 milijuna eura biti plaćena poslije, nakon što se ostvare postavljeni ciljevi u budućem poslovanju. Transakcija čeka odobrenje njemačkog Saveznog ureda za kartele.

Deutsche Telekom želi postati vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Europi djelomično i tako što se oslobađa svega čemu ne može povećati poslovnu vrijednost unutar same kompanije – ili prodajom ili prebacivanjem tih poslova partnerskim tvrtkama.

DT je tvrtku Strato AG kupio prije sedam godina za 275 milijuna eura. U tom razdoblju vrijednost te tvrtke porasla je zahvaljujući savjetima koje su menadžmentu davali konzultanti tvrtke Deutsche Telekom Capital Partners (koje je sada savjetovala DT-u prodaju većinskog udjela u tvrtki Strato AG)

Tijekom posljednjih pet godina prihod tvrtke Strato AG rastao je organski, od približno 90 milijuna eura godišnje do 127 milijuna eura, a prihod prije oporezivanja, kamata, deprecijacije i amortizacije kretao se od 30 do 49 milijuna eura.

Strato AG je kod sebe držao Magenta cloud usluge Deutsche Telekoma. Budući vlasnik, tvrtka United Internet (manjinski dio udjela u toj kompaniji još drži privatni fond Warburg Pincus), nastaviti će s pružanjem tih usluga.

Svi podaci će i dalje biti smješteni u Njemačkoj, u skladu sa zakonima te države, a privatnost i sigurnost poslovanja tvrtki koje koriste tu uslugu bit će i dalje zaštićene pravilima i procedurama Deutsche Telekoma.

Za kraj, još pojasnimo: Strato AG je promijenio većinskog vlasnika, no ništa se nije promijenilo za korisnike Deutsche Telekoma.

Podijeli:

Vezane objave