panel Dell Foruma Žene u tehnologiji

Dell Technologies održao je svoju tradicionalnu godišnju konferenciju Real Transformation (Istinska transformacija) u zagrebačkoj Laubi – Kući za ljude i umjetnost. Događaj je privukao nekoliko stotina stručnjaka za digitalnu transformaciju iz kompanija Dell, Microsoft i VMware te njihovih lokalnih partnera. Dell Forum & Expo sadržavao je desetak plenarnih predavanja i panel rasprava te sajam novih rješenja.

Posvemašnja umreženost, koja rezultira mnoštvom načina međusobnog povezivanja najrazličitijeg softvera i podaci koji nas odasvud zapljuskuju, čine kontekst naše stvarnosti, kako u osobnom – privatnom tako i u poslovnom – profesionalnom životu, sve više obilježenom procesima digitalne transformacije.

Tri su pokretača te transformacije: umjetna inteligencija, računalstvo u oblaku i mnoštvo digitalnih uređaja koji se nalaze na rubnim točkama mreža koje nas povezuju. Kako bi tvrtka te pokretače transformacije iskoristila na najbolji način, prvo mora urediti svoje IT operacije te ovladati vještinom uporabe i analitike podataka kako iz internih kompanijskih tako i eksternih resursa.

Drugim riječima, hardver je i dalje važan (Dell je još uvijek i prije svega “klasična” IT kompanija) no softver je ono što sve te uređaje oplemenjuje. Infrastruktura tvrtke, ako se želi nositi s izazovima današnjeg poslovanja, mora biti programabilna. S druge strane, na razini radne snage, mora se što prije ostvariti simbioza ljudske i umjetne inteligencije.

Uz te strateške smjernice, na Dell Technologies Forum & Expo konferenciji pozornost je još bila usmjerena na izazove zaštite podataka. Riječ je o promjeni pristupa: kibernetička sigurnost treba kretati od uređaja jer oni su prve pristupne točke u mrežama i potencijalni ulazni “vektori” prijetnji. Iako uređaji dolaze s već ugrađenim sigurnosnim funkcionalnostima važno ih je odmah i potpuno uskladiti sa sigurnosnim pravilima mreže i sigurnosnim tehnologijama kojima se štiti informacijski sustav tvrtke.

Jedan od posebno zanimljivih panela Dell Foruma bio je na temu Žene u tehnologiji. Sudjelovale su regionalna marketing menadžerica Della za srednju i istočnu Europu Filipa Petrović, direktorica IT sektora Croatia osiguranja Ivančica Kraljević Bačlija, izvršna direktorica tvrtke SAP Sonja Popović, viša znanstvena suradnica na Institutu Ruđer Bošković Dragomira Majhen, direktorica IT sektora u Zagrebačkoj banci Gabrijela Gega Balun te voditeljica ključnih kupaca za podatkovne cente tvrtke Dell Zaneta Findrik Noething.

Što se tiče sajamskog dijela, osim testiranja uređaja, interes su izazvali i bicikl od bambusa u ulozi generatora struje te radionica u kojoj su u kratkom vremenu stručnjaci Della servisirali laptop koji je netom prije demoliran čekićem u sklopu prezentacije. Zanimljivost Dell Technologies Foruma je i eco friendly dimenzija, koju Dell njeguje i razvija u svim segmentima poslovanja, pa je tako bilo i na Forumu, od maksimalne upotrebe recikliranih materijala do praktičnih stvari poput višekratnih digitalnih akreditacija za sudionike.

Podijeli:

 

Vezane objave