Prema izvješću Check Point Researcha, posljednjih nekoliko mjeseci zabilježen je značajan porast broja internetskih oglasa za lažna cjepiva COVID-19. U siječnju 2021. godine tvrtka Check Point izvijestila je o gotovo stotinama oglasa na dark webu koji nude nedopuštena cjepiva protiv covid-19 za 500 do 1000 američkih dolara po dozi. Od tada je ta ponuda do sredine ožujka narasla trostruko na preko 1.200 oglasa.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Reklamirana cjepiva uključuju Oxford-AstraZeneca (za oko 500 dolara), Johnson & Johnson (600 dolara), rusko cjepivo Sputnik V (600 dolara) i kinesko cjepivo Sinopharm (500 dolara). Čini se da prodavači cjepiva dolaze iz SAD-a, Velike Britanije, Španjolske, Njemačke, Francuske i Rusije. No očito je njihov identitet anoniman. Sva plaćanja za cjepiva isključivo su moguća bitcoinima ili drugim kriptovalutama kako bi se osiguralo da prodavač ili kupac ne mogu biti identificirani kroz transakcije.

Uz cjepiva, dobavljači na dark webu nude i krivotvorene dokumente poput lažnih potvrda o negativnim testovima na covid-19 kao i lažne potvrde o cijepljenju. Jedan prodavač, navodno sa sjedištem u Velikoj Britaniji, nudi personalizirane potvrde o cjepivima za 150 dolara. Čini se da je rukopisno ovjeravanje s pečatom Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zapravo dao medicinski stručnjak. Neki oglasi imaju čak i promotivne ponude poput: “Kupite 2 negativna testa i 3. dobijete besplatno!”

Europol, Agencija Europske unije za suradnju na provedbi zakona, upozorila je prošlog mjeseca na ilegalne prodaje lažnih testova cjepiva i potvrda o cijepljenju. Agencija kaže da je već vidjela brojne slučajeve lažnih certifikata o testiranju na covid-19 koji se prodaju putnicima. Europol također tvrdi da je razbio mrežu krivotvoritelja koji su prodavali negativne potvrde o testiranju putnicima u zračnoj luci Charles de Gaulle u Parizu.

Prema Check Pointu, te lažne potvrde vjerojatno će imati otežavajuću negativnu ulogu u nastavku pandemije.

Podijeli:

 

 

Vezane objave