Danska je najavila da će postati član utemeljiteljice EuroHPC zajedničkog poduzeća tako da ostaje da se pridruže još Mađarska, Rumunjska i Bugarska kako bi sve članice Unije zajednički sudjelovali u projektu.

Danska je potvrdila svoje obveze prema europskom zajedničkom poduzeću za računalstvo s visokim učinkom (EuroHPC JU) s čvrstom namjerom pridruživanja nakon što ga formalno usvoji Vijeće Europske unije.

EuroHPC JU će udružiti europske i nacionalne resurse za uspostavu svjetske klase računala visokih performansi (HPC) i podatkovne infrastrukture s ciljem uspostave globalno konkurentnog HPC ekosustava, kao i izgradnje procesora za takva računala, softverskih alata i aplikacija. Cilj je da Europa dobije jedno od tri najsnažnija superačunala u svijetu do 2022. ili najkasnije 2023. godine.

Razvoj superkompjuterske infrastrukture u Europi omogućit će širokom rasponu znanstvenih i industrijskih korisnika pristup računalnim simulacijama i velikim analizama podataka. To će olakšati najsuvremenija znanstvena istraživanja za razvoj novih lijekova i personaliziranu medicinu, pomoći će istraživačima u područjima kao što su prognoza vremena, modeliranje klime i obnovljivih izvora energije, razvoj učinkovitih tehnologija šifriranja, razumijevanje i reagiranje na cyber napade, u nuklearnim simulacijama…

Ukupni proračun EuroHPC JU iznosi oko milijardu eura. Polovicu financiranja osigurati će Europska komisija, a polovica članice EU a investiranje se očekuje i od privatnog sektora gdje postoji takav interes.

EU HPC JU treba započeti s radom prije kraja ove godine.

Podijeli:

 

Vezane objave