Najveći tehnološki događaj u regiji 41. međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku Mipro, održat će se od 21. do 25. svibnja 2018. godine u Opatiji. Dan gospodarstvenika koji će se baviti najaktualnijim gospodarskim izazovima, održat će se u srijedu, 23. svibnja.

Na skupu Mipro u srijedu, 23. svibnja, održati će se Dan gospodarstvenika u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Istaknuti govornici predstaviti će i definirati jasne vizije te potrebu nužnih strateških odrednica i promjena, kako bi se osigurao brži i kvalitetniji utjecaj znanosti na razvoj poduzetničkog i gospodarstvenog okvira.

Cilj  skupa je potaknuti raspravu o realnim problemima poduzetnika, kao što su skupa i za sada nedovoljno učinkovita javna uprava, visoki porezni nameti, sporo pravosuđe i npr. frekventne promjene gospodarstvenog zakonodavnog okvira. Kroz takav program želi se dati doprinos oblikovanju Nacionalne razvojne strategije do 2030. i smjernice potrebnoj transformaciji hrvatskog obrazovnog sustava kao i stvaranju realnih potencijala za ubrzanje digitalne ekonomije. To će u konačnici izravno utjecati na spriječavanju odljeva mladih i stvaranju novih gospodarskih subjekata.

Gostujući govornici prezentirat će nova znanja i trendove te uvid u rezultate projekata kompanija koje uspješno posluju na našem i stranom tržištu.

U sklopu svečanog otvaranja skupa Mipro održati će se okrugli stol na temu Bolje obrazovanje za bolje gospodarstvo. Panel će nastojati odgovoriti na neka od pitanja kao što su: Što bismo mogli poboljšati u upravljanju ljudima i sustavu obrazovanja kako bismo maksimizirali investiciju u buduće nositelje razvoja gospodarstva? Je li trenutni način dodjele sredstava obrazovnim ustanovama adekvatan i koristan za daljnji razvoj? Kako osigurati obrazovnim institucijama da ostvare više prihoda kroz suradnju s gospodarstvom i kako posebno osigurati da se sredstva koje ustanove uprihođuju pravilno reinvestiraju? Kako potaknuti kompetitivnost hrvatskih obrazovnih institucija u međunarodnim razmjerima? Treba li poticati kompetitivnost između samih hrvatskih institucija ili obrazovanje treba zadržati današnje odnose? Što bi trebalo napraviti da obrazovne institucije zaista postanu generatori osnivanja i privlačenja novih gospodarskih subjekata u lokalnoj zajednici?

Sudionici okruglog stola biti će predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava, glavni direktor HUP-a te ugledni privrednici iz ICT sektora, energetike i telekomunikacija.

Jedan od najavljenih govornika s kojim će sudionici imati priliku diskutirati  je Tobias Höllwarth, predsjednik Uprave u organizaciji EuroCloud Europe. Höllwarth više od 20 godina djeluje kao korporativni konzultant u području outsourcinga za upravljanje tenderima za velike tvrtke u industrijskim i energetskim sektorima, kao i za javne vlasti,  te na području upravljanja IT-em srednjim poduzećima. Direktor je tvrtke StarAudit.org i odgovoran za DataPrivacyCompliance.eu. Urednik je publikacije Cloud Migration.

Podijeli: