U uvođenju industrije 4.0, Hrvatska je na pretposljednjem mjestu u EU

industry_4-0

Industrija 4.0 potpuno je novi oblik organizacije proizvodnje temeljene na konceptu pametnih tvornica koje se koriste informacijskom i komunikacijskom tehnologijom za digitalizaciju poslovnih procesa, kako bi kreirale prednosti poboljšane kvalitete, nižih troškova i povećane učinkovitosti proizvodnje, metodom uspostave komunikacije između strojeva, ljudi i proizvoda.
Temelji se na brzom povezivanju online svijeta i industrijske proizvodnje.

U sljedećih nekoliko godina Europa planira uložiti više od 500 milijuna eura u razvoj Industrije 4.0. i digitalizaciju poslovanja.

U razvoju industrije 4.0 Hrvatska ima europsku potporu te joj je potrebna brža digitalizacija proizvodnih procesa. U tom području imamo pojedine uspješne tvrtke koje djeluju lokalno, a globalno su konkurentne. U sljedećoj će se godini osmisliti strategija hrvatske industrije 4.0 jer, u razvoju i uvođenju industrije 4.0, Hrvatska je na pretposljednjem mjestu u EU ispred Bugarske.

Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša
Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša

“Digitalizacija, visoka tehnologija, pametna i održiva industrijska transformacija u punom su jeku na području EU. Bez velikih reformi u hrvatskom gospodarstvu bliska budućnost mogla bi donijeti negativne trendove koji bi se u tom slučaju neminovno odražavali na daljnji pad zaposlenosti, iseljavanje stručnih kadrova i pad konkurentnosti”, izjavio je Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša danas u Zagrebu, na otvorenju konferencije koja se bavila tematikom digitalizacije tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije.

Podijeli:

Vezane objave