Urmas Paet, zastupnik iz Estonije u Europskom parlamentu

Europska unija je suočena s povećanjem računalnih napada na civilne i vojne mete. U Europskom su ocijenili potrebu za većom suradnjom članica Unije na području cyber obrane. Računalni napadi mogu biti usmjereni na širok raspon meta, od osobnih uređaja i e-novčanika do bolnica, elektrana, kontrola leta i vojne obrane.

Prije nekoliko dana u Europskom parlamentu je usvojena Rezolucija o obrani od cyber napada u kojoj se navodi kako se zlonamjerni cyber napadi na kritičnu infrastrukturu u zemljama Europske unije provode iz Rusije, Kine i Sjeverne Koreje ali i od napadača koji nisu povezani direktno s određenim vladama. Napadači se bave cyber špijunažom, masovnim nadzorom građana EU, dezinformacijskim kampanjama i internetskim uvjenjivanjem (npr. Wannacry, NonPetya).

Izvjestitelj u Europskom parlamentu zastupnik iz Estonije Urmas Paet ustvrdio je kako u Europskoj uniji nedostaje 100.000 stručnjaka koji znaju raditi s računalnim napadima te naglasio kako  je računalna obrana prirodni dio suradnje u obrani na europskoj razini i Europske obrambene unije. Ustvrdio je kako je digitalni prostor ušao je u vojnu domenu jednako kao zračni, morski i kopneni prostor te naglasio kako EU obrana od cyber napada spremna na obranu koliko je to u stanju uraditi najslabija članica Unije.

U rezoluciji se upozorava kako nacionalno fragmentirane strategije borbe protiv cyber kriminala EU čine ranjivom te je zbog toga potrebna zajednička strategija i suradnja kroz NATO savez i druge organizacije. Takav pristup podrazumjeva zajedničke cyber vježbe, obuku i razmjenu vojnih stručnjaka za cyber sigurnost, zapošljavanje stručnjaka za cyber forenziku te unaprijeđenje cyber obrane i zajedničkih aktivnosti u EU.

Rezolucija predviđa dva EU strateška projekta za cyber obranu u okviru Stalne strateške suradnje (Permanent Structured Cooperation PESCO): platforma za stalnu razmjenu informacija o cyber incidentima i tim za brze reakcije. Zadaća tima bi bila koordinirano brzo reagiranje koje bi na vrijeme oktrile i suzbije cyber napade.

Usvojena je i posebna rezolucija o suradnji EU i NATO saveza u kojoj se naglašava kako su cyber napadi sve manje složeniji pa je nužan koordiniran odgovor EU i NATO-a koji podrazumjeva stratešku komunikaciju.

Podijeli:

Vezane objave