Kvalitetan eksperiment nikad nije slučajan – to je intervencija koja je planirana, odrađena, evaluirana te implementirana u ponašanje

Glavna tema dvanaeste godišnje poslovno-tehnološke konferencije tvrtke CROZ – QED 2108. – bio je eksperiment kao metoda razvoja poslovanja i način kojim, htjeli mi to ili ne, stječemo nova životna iskustva i dolazimo do otkrića koja mijenjaju svijet. Zaključak je: sve u životu je eksperiment, a najbolji eksperimenti oni su koje radimo promišljeno i s jasno postavljenim ciljem.

Doživljaj otkrivanja

Drugim riječima, što je važno i veliko u poslu kojim se bavite i u životu koji živite – nećete znati ako ne eksperimentirate i ako te eksperimente ne provodite tako da sami sebi postavite velike ciljeve. Primjerice, za razliku od većine drugih sistem integratora iz naše zemlje, koji u potrazi za novim poslovnim prilikama više gledaju na Istok i Daleki istok, CROZ je svoj pogled i snagu usmjerio u svoj najnoviji eksperiment u strategiji poslovanja te se okrenuo prema bližem Zapadu, prije svega prema zemljama Beneluxa i Skandinaviji. Tvrtka je nedavno otvorila ured u Amsterdamu i kreće u osvajanje europskog sjevera. Za velika postignuća potreban je doživljaj otkrivanja.

Taj doživljaj nešto treba potaknuti, nešto poput nove knjige, slike, glazbe, predavanja, konferencije, bilo što – što će dovesti do wow učinka, nešto što će nas dovesti do trenutka u kojem smo shvatili nešto što želimo podijeliti s drugima – nešto zbog čega ćemo se željeti svima pohvaliti kad u svom misaonom ili stvarnom putovanju stignemo tamo gdje nitko prije nas još nije stigao, kad smo ostvarili nešto što nitko prije nas još nije ostvario. Eksperimenti su jedan od važnijih alata kojima to postižemo.

Neki od eksperimenata koje izvodimo rezultirat će jasnim uspjehom, a neki od njih završit će bolnom pogreškom, ali jedno je sigurno – oboje je bolje od toga da ne radimo ništa. Kvalitetan eksperiment nikad nije slučajan – to je intervencija koja je planirana, odrađena, evaluirana te implementirana u ponašanje. Pojam eksperimenta u poslovnom segmentu na konferenciji QED 2018., promotren je iz raznih aspekata kroz gotovo trideset predavanja i radionica, u kontekstu strategije, prodaje, razvoja, timskog rada, procesa, alata i mnogo toga drugog.

Što nas klinci mogu naučiti?

Međutim, možda najzabavnije ilustracije eksperimenta koje smo mogli vidjeti na ovogodišnjem QED-u bili su pokusi koje su nam demonstrirali najmlađi sudionici konferencije. STEMI ekipa (Marin Trošelj, Vlatko Klobučar, Luka Fuček) – u suradnji s Matejem Meštrovićem, jednim od najsvestranijih hrvatskih glazbenika, poznatom, među ostalim, i po eksperimentu stvaranja klavirskog albuma preko Facebooka te s Josie Zec, sedamnaestogodišnjom pjevačicom, koja nas je prije nekoliko godina predstavljala i na Dječjoj Euroviziji – predstavila je rasplesane robote. Korado Korlević, naš najpoznatiji astronom i znanstveni edukator, pričao je anegdote o tome kako podučava djecu kroz eksperimentiranje.

Ivan Kožar mladi je inovator koji je osmislio muzikalnu Teslinu zavojnicu i univerzalni punjač, a svoju budućnost vidi – u Hrvatskoj! Ivan je izveo i performans – noćnu izvedbu rada Tesline zavojnice, čije su munje od nekoliko milijuna volti parale nebo iznad hotela Falkensteiner u Zadru i svirale niz poznatih tema iz akcijskih i znanstveno-fantastičnih filmova (Teme iz filmova kao što su “Nemoguća misija”, “Indiana Jones”, “Zvjezdani ratovi”, itd.)

Ivan Kožar i muzikalna Teslina zavojnica 

Predavači na QED-u

Glavna predavačica na QED-u 2018 bila je Tina Lee Odinsky-Zec, direktorica centra inovacija i poduzetništva na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Tema njezina predavanja – radionice u kojoj je angažirala publiku jednom igrom međusobne suradnje – bili su eksperimenti u kreativnosti.

Tina Lee Odinsky-Zec, direktorica centra inovacija i poduzetništva na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa

Drugi istaknuti govornik je David Brakoniecki iz tvrtke BP3, koji je u svom predavanju govorio o korištenju tehnika iz Decision Managementa za provođenje eksperimenata u poslovanju. Gregory Keegan, iskusni trener iz tvrtke agile42, kroz svoje je predavanje govorio o eksperimentiranju s organizacijskim promjenama u tvrtkama u skladu s agile načelima. Na QED-u su još govorili Piotr Muszyński, bivši potpredsjednik Upravnog odbora, odgovoran za poslovanje, Orange Polska, Suzanne Crumb, voditeljica prodaje IBM Application Discovery GSI, Peter Janežič, voditelj odjela za partnerstva i bankarska osiguranja u Sberbank Slovenia, Jan Vilstrup, partner u danskoj tvrtki SMT Data, i mnogi drugi domaći i inozemni stručnjaci.

Jedno od zanimljivijih tehničkih predavanja bilo je predavanje Zlatka Hrbuda, direktora informatike Zagrebačke banke, o robotima i umjetnoj inteligenciji u bankarskim sustavima. Umjetna inteligencija u toj će banci tijekom ove godine, umjesto ljudi, odraditi više od dva milijuna transakcija za poslovne korisnike. Naš kolega Dragan Petric, izvršni urednik časopisa Bug, bio je jedan od gostiju u QED-ovom formatu intervjua “jedan-na-jedan”. Vedrana Miholić “izvukla” je iz njega sve što zna o stvaranju natprosječno velike mreže poslovnih i privatnih veza unutar globalne tech zajednice i kako je tu mrežu iskoristio kao podlogu za poslovne eksperimente koji opsegom, dosegom i konceptom kudikamo nadilaze uobičajeni novinarski i urednički rad.

Podijeli:

 

Vezane objave