Conseil d’État kao vrhovno pravosudno tijelo Francuske odbacio je žalbu Googlea na novčanu kaznu u iznosu od 50 milijuna eura koju mu je izrekla francuska agencija za zaštitu podataka  CNIL (Commission nationale de l’informatique et des libertés) u siječnju 2019. godine a zbog kršenja Opće uredbe o zaštiti podataka (General Dana Protection Regulation GDPR), objavio je Complience Junction.

CNIL je izricanje kazne obrazložio netransparentnog prikupljanja pristanka korisnika kojima Google nije dovoljno objasnio razloge prikupljanja podataka i njihovu obradu, prije svega korištenje osobnih podataka u reklamne svrhe.

Nakon najave kazne 2019. godine, Google je brzo krenuo uložiti žalbu na odluku CNIL-a. Grupa je objavila izjavu u kojoj kaže da je “zabrinuta zbog utjecaja ove presude na izdavače, autore originalnih sadržaja i tehnološke tvrtke u Europi i šire” i branila svoj postupak pristanka za posluživanje personaliziranih oglasa.

Google se žalio francuskom vrhovnom sudu na kaznu od CNIL-a navodeći kako je za njegovo djelovanje u Europi zbog sjedišta tvrtke u Dublinu nadležna irska agencija za zaštitu podataka DPA (Data Protection Commission),a ne francuska agencija. Međutim, Conseil d’État nije prihvatio  takvu tvrdnju Googlea odnosno nadležnost irske DPA za njegovo poslovanje u Francuskoj. (fotografije Pexel i Wikimedia)

Podijeli:

 

Vezane objave