Vodeći pružatelj IT usluga u Hrvatskoj Combis implementirao je iFlight rješenje u zrakoplovnoj kompaniji za putnički i teretni prijevoz Trade Air, Zračnoj luci Mostar te u kazahstanskoj zrakoplovnoj kompaniji SCAT Airlines, objavljeno je u četvrtak na Combis konferenciji koja se od 27. do 29. rujna održava u Šibeniku.

“Iznimno nam je drago što smo uspjeli realizirati i komercijalizirati iFlight projekt. Najveći izazov bio nam je ostvariti prvu implementaciju, no vjerovali smo da ćemo uspjeti preskočiti tu prepreku što se na kraju i ostvarilo realizacijom projekta kod domaćeg zračnog prijevoznika Trade Aira”, rekli su su autori iFlight Marko Radoš i Mario Rudman, ideje koju su razvili u finalno rješenje u Combisovom internom startupu – NeoStartupu.

iFlight je inovativno IT rješenje za zrakoplovstvo koje objedinjuje sustave za upravljanje sigurnošću i kvalitetom kod zračnih operatora kao što su zrakoplovne kompanije ili zračne luke. Koristeći najmodernije tehnologije iFlight povezuje više sustava u jedinstvenu mrežu te na jednostavan način omogućuje osoblju zračnih operatora korištenje podataka za sigurnost i kvalitetu unutar kompanije.

Studija slučaja iFlight implementacije u kompaniji Trade Air predstavljena je drugog dana Combis konferencije, zajedno s korisnikom, Trade Airom, koji je odlučio cijeli sustav za upravljanje sigurnošću i kvalitetom temeljiti upravo na iFlight rješenju.

“Imali smo veliku želju pojednostaviti procedure u sustavu za upravljanje sigurnošću i kvalitetom. Prije iFlighta koristili smo brojne tablice koje je uređivao velik broj ljudi, što je ograničavalo efikasnost sustava i povećavalo mogućnost pogreške. Implementacija ovog rješenja omogućila je Trade Airu aktivan sustav sigurnosti uz notifikacije o statusima te detaljan uvid u sigurnosne indikatore letačkih operacija. Sustav je inovativan, userfriendly i zadovoljava stroge zahtjeve za upravljanje sigurnošću zrakoplovne industrije”, rekao je direktor Ureda za sigurnost i kvalitetu u Trade Airu Hrvoje Akmadžić.

Nakon Trade Aira, iFlight rješenje je implementirano i izvan Hrvatske. Druga implementacija sustava je realizirana u Zračnoj luci Mostar u Bosni i Hercegovini, a kojoj će iFlight rješenje pojednostaviti interne procedure sustava za upravljanjem sigurnošću te omogućiti brži napredak u tom segmentu.

Treća implementacija sustava je ostvarena u Republici Kazahstan, u zrakoplovnoj kompaniji SCAT Airlines. SCAT Airlines spaja središnju Aziju s Europom, ima 17 zrakoplova u svojoj floti, a uz iFlight rješenje uspostavio je moderan sustav za upravljanje sigurnošću i kvalitetom te se uskladio s europskim regulativama za sigurnost zračnog prometa.

“Mladim programerima je definitivno potrebna podrška pri razvoju vlastitih projekata i rješenja, ali i preuzimanje izazova i približavanje realnom svijetu znanja i rada. Od početka smo vjerovali u ideju i potencijal iFlighta i ponosan sam što je rješenje prepoznato ne samo na domaćem tržištu, već i u regiji te u dalekom Kazahstanu”, rekao je direktor Sektora razvoja i integracije aplikativnih rješenja u Combisu Mladen Maras.