Domagoj Pehar, tehnički direktor Sektora IP komunikacije Combisa

Drugi dan 11. Combis konferencije koja se održava u Šibeniku i na kojoj se okupio rekordan broj sudionika, bio je posvećen studijama slučaja naprednih IT projekata.

“Pokazali smo primjere Combisovih uspješnih implementacija, promišljali o aktualnim tehnološkim trendovima te predstavili jedinstvene kompetencije koje su temelj budućih uspješnih projekata. Ovogodišnji program podijelili smo na pet tematskih područja: Combis Solutions, Connected Future, It’s All About Technology, Security i Redefined Workplace, a sve kako bismo IT publici pokazali najbolje od onoga što tehnologija može pružiti poslovanju”, komentirao je direktor sadržaja ovogodišnje Combis konferencije Mario Špundak.

Connected Future

Turisti za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj ostavljaju veliki broj digitalnih otisaka. Od transakcija koje su napravili svojom karticom u prodavaonicama, do komentara i/ili geotagiranja na nekom poznatom trgu. Povezivanje tih tragova u smislenu cjelinu daje cjelovitu sliku koja se može koristiti za personalizaciju i adresiranje konkretnih potreba turista u realnom vremenu.

“Ako poznajete svoje goste, možete kreirati personalizirane ponude, olakšan vam je upsell/cross-sell zbog boljeg poznavanja navika turista te stvarate zadovoljnijeg i lojalnijeg korisnika. Dosad smo bili u mogućnosti prikazati izvještaje koji su sadržavali agregirane demografske karakteristike na određenoj makrolokaciji, a odnedavno dostupni su nam i podaci na mikrolokaciji koji omogućuju izrazitu preciznost i točnost izvještaja te pružaju daleko više podataka”, istaknuo je poslovni konzultant Combisa za Big Data tehnologije, na predavanju Može li se i digitalni otisak turista pretvoriti u novac? Mario Marić.

Marić je zajedno s kolegom iz Hrvatskog Telekoma objasnio publici što je sve moguće saznati čitajući digitalne tragove turista.

“Digitalni otisci, osim u turizmu, imaju primjenu i u maloprodaji te financijskoj industriji, a drago mi je što mogu istaknuti da su ovakav digitalni pregled korisnicima u mogućnosti ponuditi jedino Combis i Hrvatski Telekom”, izjavio je ICT product developer u Hrvatskom Telekomu Vedran Pustišek.

It’s All About Technology

“Prilagodba mrežnih i sigurnosnih postavki aplikacija u mnogim je kompanijama bio zadatak koji je mogao potrajati danima ili čak tjednima. Adekvatnom implementacijom Cisco ACI tehnologije, u skladu s potrebama pojedine kompanije, automatizira se upravljanje unutar podatkovnog centra, u kojem se prilagodba mrežnih i sigurnosnih postavki aplikacija realizira u minutama. Uz to, imate uvid u zdravlje aplikacije neovisno o tome je li riječ o virtualnom ili fizičkom okruženju”, istaknuo je tehnički direktor Sektora IP komunikacije Combisa Domagoj Pehar.

Pehar je, s kolegom Matom Grbavcem i u suradnji s Markom Galetićem iz INA – Plavog tima, na predavanju Case Study: Migracija na SDDC (Software Defined Data Center), sudionicima konferencije opisao sve izazove migracije podatkovnog centra te pojasnio kako su Combis i INA tim korištenjem Cisco ACI (Application Centric Infrastructure) tehnologije uspostavili moderan, siguran, visoko dostupan 40 G active-active SDDC.

Combis Solutions

“IT infrastruktura je ključna za uspjeh svake moderne organizacije. U današnje vrijeme kada se poslovni zahtjevi vrlo brzo mijenjaju, a budžeti smanjuju, nužno je prilagoditi IT sustav. No, tradicionalni model infrastrukture podatkovnog centra više ne može kvalitetno odgovoriti na izazove tog modernog vremena. Ono što je krajnjim korisnicima bitno je da IT sustav radi, da je prilagodljiv i jednostavan za upravljanje, neovisno o tehnologiji”, istakao je product manager u Odjelu Data Center rješenja u Combisu Dominik Šarić.

Dominik Šarić, product manager u Odjelu Data Center rješenja u Combisu

Šarić je zajedno s kolegama iz Combisa, Slobodanom Kožulom i Matom Grbavcem, na predavanju pod nazivom Zamislite IT infrastrukturu budućnosti, predstavio aktualne software defined tehnologije, ali i trendove koji će prevladavati u podatkovnim centrima budućnosti. Predavači su pokazali kroz primjere kako samo dinamična i fleksibilna IT infrastruktura može podržati poslovni razvoj tvrtke te dali savjete kako je to moguće realizirati.