Platforma za kripto analizu Coincub tvrdi kako ima najobuhvatniju globalnu analizu globalnog financijskog fenomena – kripto tržišta. Naime Coincub analizira nacionalna tržišta u odnosu prema kripto imovini iz različitih aspekata te je izradio sustav bodovanja Coincub Global Crypto Ranking kojim su obuhvaćeni nacionalne strategije za kripto imovinu (državna regulativa), usvajanje financijskih usluga s kripto imovinom od banaka i drugih financijskih institucija te poslovne zajednice, usvajanje kripto imovine od stanovništva, oporezivanje kripto imovine, uvođenje obrazovanja za kripto financije i tržište u službenu edukaciju, usvajanje kripto mjenjačnica, kripto bankomata, odnos prema rudarenju kripto valuta uz uvažavanje zaštite okoliša, broj kripto transakcija, pojave kripto prijevara i nastojanje da ih se onemogući…

Općenito, razvoj blockchain tehnologije u svijetu se ubrzava, pojedine zemlje je nastoje usmjeriti kripto politiku i uvesti je u mainstream progresivnim zakonodavstvom, dok drugi pokušavaju u potpunosti blokirati kripto što je vrlo teško u globaliziranoj ekonomiji a za posljedicu ima svojevrsnu samoizolaciju.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Njemačka postala lider

Za prvo tromjesečje ove godine prema Coincub Global Crypto Rankingu Njemačka je došla na prvo mjesto u svijetu zahvaljujući odluci da ulaganja u kripto valute postanu dio velike domaće štednje čime se upućuje na institucionalno prihvaćanje kripto imovine na državnoj razini a to otvara velike mogućnosti za kripto tržište u zemlji. Njemačka je na prvoj poziciji Coincub Global Crypto Rankinga smijenila Singapur koji je oslabio svoju poziciju jer je tamošnja vlada donijela odluku o ograničenju oglašavanje kripto usluga od strane pružatelja usluga virtualne imovine (VASP) izvan njihovih web stranica kao i neka ograničenja za bitcoin bankomate.

SAD je rangiran na treće mjesto, ali je prema nekim pokazateljima poput rudarenja kripto valuta na prvom mjestu. Nesporan je značaj SAD za globalno kripto tržite kao najveće svjetske ekonomije te zemlje najvećih tehnoloških tvrtki i zemlje u kojoj se definiraju ukupni tehnološki trendovi.

12 zemalja s najboljom regulacijom i prihvatanjem kripto imovine, izvor Coincub

Buđenje Europe

Ono što je znakovito je ostvareni veći napredak važnijih europskih nacionalnih ekonomija na globalnom tržištu. Taj napredak dakako nije slučajan nego je očito proizvod opredjeljenja vrlo važnih ekonomija prema novom financijskom fenomenu. Osim što je Njemačka došla na prvo mjesto značajno otvaranje prema kripto tržištu učinili su i Švicarska, Nizozemska, Francuska, Velika Britanija, Portugal, Austrija, Poljska, Finska, Španjolska, Irska, Danska, Malta, Rumunjska, Mađarska, Ukrajina, Norveška, Italija, Švedska, Grčka, Belgija, Cipar,

U prvom tromjesečju 2022. godine NizozemskaFrancuska i Španjolska porasli su na sedam, osam, odnosno 16 mjesta na Coincub Global Crypto Rankinga zahvaljujući snažnom rastu količine kripto transakcija. Usto svoj rast mogu zahvaliti snažnom ekosustavu blockchain startup tvrtki u svojim gospodarstvima te sve pozitivnijoj regulativi za zaštitu interesa kripto imovine.
Najzanimljivije je svakako Švicarska zbog svoje snažne klasične bankarske industrije. Ona je u Q1 ove godine napredovala na ljestvici Coincuba za osam pozicija došavši na peto mjesto. Na primjer, kanton Lugano službeno priznaje bitcoin, tether i luganov vlastiti LVGA Points token kao zakonita sredstva plaćanja. Lugano prihvata kripto valutu kao sredstvo za plaćanje poreza, roba i usluga, kao dio nove suradnje s pružateljem stabilne kovanice Tether (USDT). Uz sve veće prihvaćanje kripto imovine u Europi, pozitivan trend je primjetan i u nekim drugim zemljama,

Porezni poticaji

Na primjer, UAE su prvi put došli na 26. mjesto Coincub Global Crypto Rankinga, a imaju ambiciozan plan postati jedno od svjetskih kripto centara razvijajući povoljan porezni sustav za kripto imovinu. Za sada Mađarska ima najpovoljniji porezni sustav za kripto imovinu s paušalnim porezom na dobit od kripto valuta od samo 15% koji se primjenjuje samo kada se kripto valute pretvore u fiksnu valutu. Cipar, Nigerija, Malta i Salvador zaokružuju prvih pet zemalja s najpovoljnijim poreznim stopama. Podijeli:

 

 

Vezane objave