U 2021. 98% poduzeća u EU koja zapošljavaju 10 ili više osoba imalo je pristup računarstvu u oblaku (cloud computing), objavio je Eurostat.

U 2021. 42% poduzeća u EU koristilo je računalstvo u oblaku. To je povećanje od 6 postotnih bodova od 2020. godine (36%) i više nego dvostruko više od udjela u 2016. godini (19%).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Iako je udio tvrtki s pristupom Internetu bio na vrlo sličnim visokim razinama u državama članicama EU-a, korištenje računalstva u oblaku značajno je variralo, a najveći udjeli prijavljeni su u Švedskoj i Finskoj (obje 75%), te Nizozemskoj i Danskoj (obje 65 %) u 2021. godini.

Na suprotnom kraju ljestvice, usluge računalstva u oblaku koristilo je manje od jednog od pet poduzeća u Bugarskoj (13%) i Rumunjskoj (14%).

Od poduzeća koja su prijavila korištenje računalstva u oblaku, velika većina (79%) odlučila se za rješenje u računalnom oblaku za smještaj svojih sustava e-pošte. Otprilike dvije trećine koristi računalni oblak za pohranu datoteka (68%) i za uredski softver kao što su programi za obradu teksta i proračunske tablice (61%). Više od polovice koristi oblak za sigurnosni softver (59%).

Što je najvažnije, ta su poduzeća također koristila računalni oblak za pristup naprednijim softverskim aplikacijama za krajnje korisnike, kao što su financije/računovodstvo (48%), upravljanje odnosima s klijentima (27%) i planiranje resursa poduzeća (24%).

Od najsofisticiranijih usluga u računalnom oblaku, više od polovice (59%) poduzeća koja koriste cloud prijavilo je korištenje sigurnosnih softverskih aplikacija, 47% je hostiralo baze podataka poduzeća u oblaku, a jedna petina (21%) koristila je računsku platformu koja pruža hostirano okruženje za razvoj aplikacija , testiranje ili implementaciju.

Podijeli:

 

 

Vezane objave