Koalicija od 46 organizacija civilnog društva i svjetski poznatih akademika pridružila se AlgorithmWatchu i Europskom političkom centru (European Policy Centre) u pozivu na obvezujuća pravila transparentnosti za mrežne platforme. U  izjavi potpisnici pozivaju Europsku komisiju da transparentnost platformi bude u središte budućeg Zakona o digitalnim uslugama (Digital Service Act DSA) te da uspostavi široku transparentnost za internetske platforme.

Kako bi transparentnost imala smisla, tvrdi se u izjavi, DSA mora uvesti sveobuhvatne okvire za pristup podacima koji nadzornim tijelima omogućuju utvrđivanje odgovornosti platformi.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Ogromnom većinom, Europski parlament krajem listopada usvojio je tri rezolucije o DSA-u na plenarnom zasjedanju, a sve su rezolucije uključivale pojačanu transparentnost kao ključnu odrednicu za DSA.

Tijekom svoje plenarne rasprave, parlamentarci su naglasili potrebu za poboljšanjem transparentnosti algoritama kako bi građani i izabrani dužnosnici mogli razumjeti pravila koja upravljaju algoritamskim “crnim kutijama” platformi.

Preporuke su rezultat projekta Upravljačke platforme (Governing Platforms project), jednogodišnje serije dijaloga vođenog civilnim društvom koju koordiniraju AlgorithmWatch i Europski centar za politiku, uz akademski doprinos Instituta za medije Mainz i Sveučilišta u Amsterdamu.

Podijeli:

 

 

Vezane objave