Polako, ali sigurno, krenula je i kod nas era automatiziranog upravljanja infrastrukturom. U podatkovnim centrima to znači uvođenje automatizacije softverske upravljačke infrastrukture za podršku aplikacijama odnosno poslovnim ciljevima korisnika.

Tradicionalne troslojne mreže (Access-Aggregation-Core) više ne mogu pratiti rastuće poslovne potrebe organizacija. Softverski definirano umrežavanje (SDN) ključna je komponenta u modernizaciji svakog podatkovnog središta kako bi se zadovoljila nova i rastuća očekivanja. Tu na scenu stupa Cisco rješenje ACI (Application Centric Infrastructure) za modernizaciju podatkovnog centra. Kroz arhitekturu dvoslojne topologije mrežne jezgre za prijenos podataka (Leaf & Spine) s kontrolerom (APIC) složenost zadataka prenosi se na programski napisane naredbe kontrolera što omogućuje upravljanje infrastrukturom prilagođeno aplikacijama.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prednosti automatizacije poslovanja

Zahvaljujući automatizaciji podatkovnih središta, Cisco ACI rješenje pruža brojne poslovne i IT prednosti – sigurnu, skalabilnu i automatiziranu aplikacijsku infrastrukturu.

Cisco ACI arhitektura omogućava potpuno novi framework za kreiranje sigurnosnih politika u jeziku bliskom aplikacijama odnosno načinu rada aplikacija. To podrazumijeva kompletnu neovisnost sigurnosne politike od mrežne razine, mikrosegmentaciju i automatizaciju. Samim time značajno se smanjuje vrijeme potrebno za upravljanje konfiguracijskim promjenama uz istovremeno smanjivanje mogućnosti pogrešaka, jednostavnije postizanje usklađenosti s regulativama, kao i praćenje zdravlja pojedinih aplikacija u podatkovnom središtu.

Ako se pitate zašto odabrati baš Cisco ACI, u nastavku su glavni razlozi:

  • Konfiguracija, nadzor, upravljanje i održavanje mreže podatkovnih središta iz jedne točke
  • IP bazirana jezgra mreže (nema STP-a), cijela mreža ponaša se kao jedan distribuirani uređaj (distribuirani default gateway),
  • multi-tenant skalabilna mrežna tehnologija s optimalnom putanjom prometa između leaf-preklopnika i konzistentnom latencijom (zbog CLOS topologije),
  • integrirana mrežna politika sve do virtualnih servera,
  • model Zero-trust security – ACI okolina ne dopušta komunikaciju koja eksplicitno nije dopuštena,
  • nadzor i otklanjanje problema – sve u realnom vremenu,
  • automatizacija i orkestracija temeljena na API-ju,
  • integracija s VMM kontrolorima,
  • mikrosegmentacija – smještanje krajnjih uređaja u zasebne grupe po posebnim atributima, osim L2 enkapsulacije (npr. IP adresa, ime VM, Guest OS i ostali metapodaci), i
  • mobilnost krajnjih uređaja.

ACI rješenje u praksi

STORM Computers, jedan od vodećih sistem integratora u Hrvatskoj, ima široku implementacijsku bazu u području Cisco tehnologija, dugogodišnje iskustvo, certifikaciju te know-how u provođenju kompleksnih projekata. Jedan od takvih projekata je implementacija naprednog softverski definiranog rješenja (SDN) za podatkovna središta u tvrtki mStart, vodećem pružatelju tehnoloških usluga u regiji. Projekt se sastojao od implementacije Cisco ACI (Application Centric Infrastructure) rješenja te migracije servisa.

“Mogućnost konfiguracije, nadzor i upravljanje kompletnim mrežnim okruženjem u podatkovnim središtima iz jedne upravljačke točke je najveća prednost ACI rješenja. Uvođenjem softverski definirane tehnologije podatkovnog središta unaprijeđena je otpornost sustava i raspoloživost pristupa na aplikacijske grupe s minimalnim vremenom prekida u slučaju ispada pojedine komponente sustava ili cijelog podatkovnog središta”, istaknuo je Srđan Bašić, glavni specijalist u odjelu komunikacija u mStartu.

Kontaktirajte STORM i saznajte kako implementirati ACI rješenje u vlastito mrežno okruženje. Vrijeme je da krenete ulagati u tehnologiju budućnosti.

Podijeli:

 

 

Vezane objave