Šest godina nakon objave Direktive 2014/55 / ​​EU kojom se obvezuje elektroničko izdavanje računa (e-invoice) i korištenja europskog standarda od strane europskih javnih tijela, 18. travnja 2020. godine  došao je krajnji rok za provedbu e-fakturiranja u zemljama članicama Europske unije.

EU standard za e-fakture trebao bi biti pokretač javne nabave u cijeloj Uniji kroz omogućavanje prekogranične ekonomske aktivnosti. Usto e-fakturiranje potaknuti će automatizaciju procesa javne nabave, unaprijediti javne financije te potaknuti inovacije u toj djelatnosti.

Europska komisija uložila je preko 35 milijuna bespovratnih eura u financijska sredstva za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility CEF) kako bi podržala primjenu rješenja za e-fakturiranje i nabavu za transakcije od poslovnog sektora prema vladinim institucijama (Business to Government B2G) i unutar poslovne zajednice (Business to Business B2B).

Program CEF-a do sada je omogućio sustav ranog plaćanja u Belgiji, prvi korak ka ekonomiji u stvarnom vremenu putem e-fakturiranja u Estoniji, pružio alate i podršku u nadogradnji postojeće informatičke infrastrukture u Poljskoj…

Dosadašnja digitalizacija kroz CEF projekte fakturiranja značajno je unaprijedilo  elektroničko fakturiranje u B2G transakcijama te se sada usmjerava na B2B transakcije.

Za 9. lipnja ove godine CEF je najavio online Otvorenu sjednicu zajednice korisnika e-fakturiranja kako bi se raspravljalo o idejama, potrebama i iskustvima e-fakturiranja.

Podijeli:

 

Vezane objave