Telenor Švedska pokrenuo je komercijalne 5G usluge u centru glavnog grada zemlje Stockholmu u listopadu 2020. godine, postavši tako četvrti 5G operater u Švedskoj. Telenor je najavio kako će njegova 5G mreža korisnicima pružiti pristup Internetu brzinom od 1 Gb/s u tarifama od 30 GB, 75 GB ili Nflat rate prometa. Telenorova 5G mrežom sada je dostupna u makar polovici središta Stockholma a uskoro će biti dostupna na cijelom području grada te u Malmeu i Göteborgu, a nakon toga i u svim gradovima zemlje s više od 50.000 stanovnika. Telenor je također rekao da očekuje da će njegova 5G mreža pokrivati ​​99 posto švedskog stanovništva do 2023. godine. Suparnički operateri Telia, Tele2 i Tre pokrenuli su 5G usluge u svibnju i lipnju ove godine.

Što se tiče predstojećih aukcija 5G spektra za frekvencije 2,3 GHz i 3,5 GHz, četvorici podnositelja zahtjeva odobreno je sudjelovanje u procesu. Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 i Telenor), Telia Švedska i Teracom (Net1) smiju licitirati na aukciji koja počinje 10. studenog.

Agencija za poštu i telekomunikacije (Post & Telestyrelsen, PTS) planira dodijeliti do 15 nacionalnih licenci za 80 MHz u opsegu 2,3 ​​GHz i 320 MHz na 3400 – 3720 MHz. Svaki blok od 10 MHz u opsegu 2,3 ​​GHz imao bi minimalnu cijenu od 1,9 milijuna eura, a svaki blok od 20 MHz na 3,5 GHz prodavao bi se za najmanje 9,5 milijuna eura. Također se predlaže da opseg 3720 – 3800 MHz bude dostupan na lokalnoj / privatnoj osnovi.

Što se tiče dobavljača opreme, PTS zahtijeva da se oprema kineskih dobavljača Huawei i ZTE ne smije koristiti u izgradnji 5G mreža zbog zabrinutosti za nacionalne sigurnosti. Ako će se za pružanje usluga u frekvencijskim opsezima koristiti postojeća infrastruktura za središnje funkcije, proizvodi iz Huaweija i ZTE-a moraju se postupno ukinuti najkasnije do 1. siječnja 2025. godine.

Nedavno krajem listopada, finski dobavljač Nokia objavio je izbor švedske tvrtke Telia za ekskluzivnog dobavljača 5G RAN-a u Finskoj u petogodišnjem ugovoru. Nokia je također otkrila da ju je tvrtka Telia za nekoliko svojih podružnica, odnosno onih u sljedećim zemljama: Danskoj, Estoniji, Finskoj, Litvi, Norveškoj i Švedskoj, izabrala za dobavljača jezgre 5G mreže.

Tvrtka Telia također je ugovorila Ericsson za postavljanje 5G opreme u Švedsku i Estoniju. Ericsson će modernizirati postojeće 4G mreže Telia u te dvije zemlje kako bi uspostavio 5G sustave velikog kapaciteta koji uključuju oko 10.000 odašiljača i pokrivaju 500.000 četvornih kilometara.

Podijeli:

 

Vezane objave