Digitalne aktivnosti na radnom mjestu u EU, 2018 (% zaposlenika koji su koristili internet u posljednjih 12 mjeseci)

87% stanovnika Europske unije (EU) u dobi od 16 do 74 godine početkom 2018. godine koristilo je internet najmanje jednom u posljednjih dvanaest mjeseci, podaci su Eurostata napravljeni online anketom u članicama Europske unije. Od zaposlenih Europljana 71% ih je na poslu koristilo računala, prijenosnike, pametne telefone, tablete ili druge prijenosne uređaje, a 19% ih je koristilo ostalu računalnu opremu. 16% zaposlenih Europljana koji koriste internet na poslu u zadnjih 12 mjeseci promijenilo je poslovne obveze zbog novih softvera i nove kompjuterske opreme, a 29% ih je moralo naučiti koristiti novi softver ili korištenje nove kompjuterske opreme.

Korištenje računala ili računalne opreme na poslu, 2018. (% zaposlenih koji su koristili internet u zadnjih 12 mjeseci)

Gotovo polovica (47%) zaposlenih u EU imalo je na radnom mjestu procjenu svojih vještina u korištenju računala, softvera vezano za svoje poslove, a samo  je 18% imalo više digitalnih vještina od onoga što je potrebno za njihove dužnosti. Za 9% zaposlenih utvrđen je manjak digitalnih vještina i potreba dodatne obuke.

Najčešće aktivnosti na radnim mjestima s računalima, prijenosnim računalima, pametnim telefonima, tabletima ili drugim prijenosnim uređajima te računalnom opremom u EU su razmjenjivali elektroničke poštu ili unosi podatke u baze podataka (61%), izrada ili uređivanje elektroničkih dokumenta (47%) te korištenje određenog profesionalnog softvera (38%). Primanje poslovnih zadataka ili uputa koristi 22% zaposlenih u EU, društvenim medijima za rad koristi se njih 18%, a 9% zaposlenih uključeno u razvoj ili održavanje IT sustava ili softvera.

Zaposleni čiji su se glavni poslovi promijenili zbog uvođenja novog softvera ili računalne opreme, 2018. (% zaposlenika koji su koristili internet u posljednjih 12 mjeseci)

Najveći postotak korištenja računalne opreme u poslovne svrhe je u Nizozemskoj i skandinavskim zemljama, u tim zemljama 9 od 10 zaposlenih koristi ICT opremu, odnosno  računala, prijenosna računala, pametne telefone, tablete ili druge prijenosne uređaje ili ostalu računalnu opremu. U Nizozemskoj  je taj postotak 93%, slijede Danska, Švedska  s po 90% te Finska s 87%. Najmanje korištenje računalne opreme je u Rumunjskoj (36%) i Bugarskoj (47%).

Novi softver ili nova računalna oprema mijenjala je u 12 mjeseci od ankete Eurostata početkom 2018. godine glavne poslove aktivnosti za više od četvrtine zaposlenih u Danskoj. Od toga u 16% slučajeva promjene su uslijedile zbog novog softvera ili kompjuterske opreme. Promjene je doživjelo 20% visokoobrazovanih, 14% zaposlenih sa srednjim obrazovanjem i 9% niskoobrazovanih radnika u EU.

Među državama članicama Europske unije najveći udio zaposlenih korisnika čiji su se glavni poslovi promijenili zbog novog softvera ili nove kompjuterske opreme zabilježeni su u Danskoj (27%), Luksemburgu (25%), Finskoj, Švedskoj i Nizozemskoj (svi po 23%). Na dnu ljestvice su Cipar (3%), Bugarska (6%), Rumunjska i Latvija (obje po 7%).

Korištenje računala ili računalne opreme na poslu, 2018 (% zaposlenih koji su koristili internet u proteklih 12 mjeseci)

Podijeli:

 

Vezane objave