Godišnje izvješće GSMA-e Mobile Net Zero navodi kako mobilni operateri ostvaruju opipljive dobitke u kretanju prema tzv. nultoj mreži, odnosno potpunom korištenju električne energije iz obnovljivih izvora, pri čemu se već sada skoro četvrtina električne energije u industriji na globalnoj razini kupuje iz obnovljivih izvora. To predstavlja značajno povećanje u odnosu na 14% u 2020. i 18% u 2021. godini.

Korištenje obnovljive energije kod mobilnih operatera u regijama svijeta

Izvješće, koje svake godine objavljuje GSMA kako bi pratilo napredak mobilne industrije električne energije iz obnovljivih izvora , također pokazuje kako operateri rade na poboljšanju energetske učinkovitosti u cijeloj mrežnoj infrastrukturi, ulažući u 5G – što omogućuje veće propusnosti uz manju potrošnju energije po isporučenom bitu – povlačenje energije – gladne naslijeđene mreže i ulaganje u flote električnih vozila.

Izvješće opisuje namjeru koju su pokazali operateri u cijeloj industriji, uključujući velike dobavljače mobilnih uređaja i opreme kao što su Apple i Samsung, da učine opskrbne lance održivijima korištenjem recikliranog sadržaja, više obnovljive električne energije u proizvodnji, produljenjem vijeka trajanja uređaja i podržavanje popravka i recikliranja. Takve radnje ekosustava su ključne jer većina emisija mobilnih operatera dolazi iz njihovog opskrbnog lanca.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Do sada, 62 operatera, koji čine 61% industrije po prihodima i 46% po vezama, obvezali su se na brzo smanje svoje izravne i neizravne emisije ugljika do 2030. godine. Ciljevima se pridružilo 12 operatera 2022. godini.

Veći dio operatera također se obvezao na ciljeve nulte mreže do 2050. godine ili ranije, što čini 39% mobilnih veza i 43% globalnog prihoda.

Izvješće GSMA ukazuje na značajne regionalne razlike u prihvaćanju obnovljive električne energije, s prazninama prisutnim na globalnom jugu i istoku gdje pristup i, povremeno, politička ograničenja čine prijelaz na obnovljive izvore energije većim izazovom. Europski operateri kupuju najviše energije iz obnovljivih izvora, više od 70% u prosjeku, dok sjevernoamerički operateri postižu oko polovicu toga, iako se uvelike očekuje da će smanjiti jaz s novim ugovorima o kupnji energije.

Podijeli:

 

 

Vezane objave