Ako ste ikada timski radili na razvoju softvera, bilo u vidu proizvoda ili rješenja po narudžbi, sigurno ste se našli u situaciji da stanete i pomislite „uf, što se ovo zakompliciralo“. Puno ljudi, puno kôda, puno komunikacije i visoka razina neefikasnosti – kao da se nalazite usred olujnog mora i samo želite da sve dobro završi. U tim trenucima se poželite uhvatiti za nešto čvrsto, provjereno i djelotvorno – ukratko želite profesionalno pristupiti rješavanju svih navedenih izazova. Velika je vjerojatnost da vam Scrum može pomoći.

Scrum je jednostavan i lako razumljiv. Ima mali skup pravila koje je lagano naučiti i razumjeti. Ta službeni Vodič za Scrum (dostupan i na hrvatskom jeziku) ima manje od dvadeset stranica teksta u velikom fontu! Ono što nije lako jest implementirati ga u svojem razvojnom procesu (odnosno uklopiti svoj proces u Scrum okvir). To je slično igranju šaha – pravila su jednostavna i svako ih može savladati, ali je potrebno puno prakse i strategije za postati velemajstor.

Scrum.org, organizacija koja već skoro 10 godina razvija vrijednosti Scruma, organizira niz tečajeva na kojima certificirani Scrum treneri sudionicima predstavljaju Scrum u njegovom izvornom obliku, uz puno praktičnih vježbi i osobnih iskustava. Nakon tečaja imate pravo na dva besplatna izlaska na ispit kako bi usvojeno znanje pretočili u službeni certifikat.

U Zagrebu su krajem rujna, u organizaciji tvrtke Ekobit, održana dva takva tečaja – dvodnevni osnovni (Professional Scrum Foundations) i trodnevni s fokusom na developere (Professional Scrum Developer), po prvi put na hrvatskom jeziku. Zahvaljujući malim grupama koje se do kraja tečaja pretvaraju u prave Scrum timove i iskusnim trenerima Ognjenu Bajiću i Ani Roje Ivančić, ovo je vjerojatno najefikasniji način da uronite u vode profesionalnog razvoja softvera u skladu sa Scrumom, bilo da se s njim susrećete prvi put ili želite utvrditi postojeće znanje.

Više informacija o tečajevima pronađite na Ekobitovim stranicama.

Podijeli:

 

Vezane objave