Snažno protivljenje u Njemačkoj planu ministra policije za postavljanje kamera za prepoznavanje lica u zračnim lukama

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer planira koristiti automatsko prepoznavanje lica na 134 željezničke stanice i 14 aerodroma, navodi se u novinarskom izvješću objavljenom 3. siječnja koji prenosi Euroaktiv Germany reports.. Iako službena potvrda plana još uvijek nedostaje, predstavnici civilnog društva i neki političara i sprotivili su se takvom planu.

Kako je objavio Der Spiegel, Seehofer planira opremiti 134 željezničke stanice i 14 zračnih luka kamerama koje mogu automatski identificirati ljude te time proširiti njemački sustav automatskog prepoznavanja lica.

Iako ministarstvo nije službeno potvrdilo mjere, iz njemačke su vlade potvrdili su da se izmjenom Zakona o Federalnoj policiji planirano pružiti policiji “poboljšane tehničke mogućnosti i, kad je to moguće i razumno, proširene odgovornosti”.

Protivljenja i nepouzdanost

Aktivist i osnivač inicijative Digitalna sloboda (Digital Freedom) Viktor Schlüter organizirao je savez Stop prepoznavanju lica (Face Recognition Stop) kako bi pokazao da mnogi snažno sumnjaju u učinkovitost i korisnost Seehoferovog prijedloga.

Aktivističke skupine kao što su Chaos Computer Club and epicenter.works, zajedno s medijima netzpolitik.org, kao i političari, poput članova Die Linkea predstavili su vladi u Berlinu svoje zahtjeve. Ne samo da zahtijevaju zaustavljanje planiranog širenje sustava prepoznavanja lica koje je predložio Seehofer, nego zahtjevaju potpunu zabranu automatskog prepoznavanja lica u javnosti od državih institucija.

Schlüter upozorava kako je sadašnja tehnologija prepoznavanja lica nerazvijena i može dovesti do pogrešnih odluka i štetnog djelovanja.

Za razliku od Schlüter  ministar Seehofer  navodi kako je njegovo ministarstvo testiralo kamere za prepoznavanje lica 2018. giodine na stanici Berlin-Südkreuz gdje se pokazala ispravnost identificiranja osoba u 80 posto slučajeva što cijeni dovoljnim za široku primjenu tehnologije. Iz Chaos Computer Club and epicenter.works ustvrdili su kako nisu točni ministrovi podaci jer je točnost identifikacije u stvari bila samo 68,5 posto.

Protivnici primjene tehnologije prepoznavanja lica u Njemačkoj navode kako je istraživanje MIT-a u suradnji s Microsoftom pokazalo da su pogrešne identifikacije u primjeni tehnologije prepoznavanja lica češći kod žena, djece i ljudi s tamnom kožom što upučuje na diskriminaciju.

Beograd ima najviše kamera s prepoznavanjem lica u jugoistočnoj Europi

Izvjesna korist ali i opasnost

Sustavi za prepoznavanja lica mogu prepoznati ili provjeriti osobu sa digitalne slike ili videozapisa, uspoređujući crte lica sa slike s bazom podataka koju posjeduje. Mnogi su zabrinuti upravo zbog baza podataka, jer se njihove mogu prikupljati bez pristanka, od, primjerice, nadzornih kamera na ulici, fotografije se mogu prikupljati i od na primjer, otključavanja mobitela prepoznavanjem lica vlasnika ili njegovog otiska prsta. Te setehnologije sve masovnije koriste izvan sigurnosnih sustava, od privatnih tvrtki a nema nikakvog nadzora.

5G tehnologija nedavno uvedene u novootvorenu međunarodnu zračnu luku Peking Daxing, najveći pojedinačni terminal na svijetu, omogućava korištenje tehnologija prepoznavanja lica za prijavu putnika i njihov ukrcaj u zrakoplove. U takvim slučajevima putnici ne moraju pokazivati osobni dokumnt s fotografijom niti karte za let.

Huawei je u Beogradu, na primjer, instalirao mrežu sigurnosnih kamera na oko 800 likacija s oko tisuću kamera opremljenih tehnologijom prepoznavanja lica. Planira se pokriti oko 800 lokacija u cijelom gradu s oko 1.000 kamera.

“Sustav se može koristiti za praćenje političkih protivnika, praćenje kritičara režima u bilo kojem trenutku, što je potpuno protiv zakona”, rekao je bivši srbijanski povjerenik za zaštitu osobnih podataka Rodoljub Šabić.

Krajem prošle godine Uprava zračne luke Vaclav Havel u Pragu, nakon što je dobila preporuku od Češkog nacionalnog ureda za cyber sigurnost CCTV, isključila dvije ponude za natječaje za opskrbu hardverom, vrijedne 7 milijuna čeških kruna, zbog sigurnosnih pitanja koja se odnose na Huawei i ZTE.

Praška zračna luka koja nosi ime po Vaclavu Havelu odustala od angažiranja kineskih Huaweia i ZTE-a za postavljanje sustava kamera s prepoznavanjem lica

Podijeli:

 

Vezane objave