Čelnici EU zatražit će od Europske komisije razvoj sustava javne elektroničke identifikacije (e-ID) za cijelu EU za pristup prekograničnim digitalnim uslugama, navodi se u nacrtu zaključaka predstojećeg sastanak šefova 27 država članica koji će se održati 24. i 25. rujna u Bruxellesu, doznao je  Euroactiv.com

Jačanje europske autonomije i suvereniteta nakon pandemije bit će glavna tema Europskog vijeća, uz oslanjanje na digitalne inicijative. 27 šefova država i vlada opredijeljen je za snažan i funkcionalan digitalni ekosustav za sve građane Europske unije.

Prema nacrtu slijedećeg sastanka Europskog vijeća tražit će se od Europske komisije izrada prijedlog za inicijativu Europska digitalna identifikacija do sredine 2021. godine, a države članice nadaju se da će e-ID za cijelu EU biti primjenjiv za prekogranične digitalne usluge.

Proteklih je godina u definiranju elektroničke identifikacije za cijelu EU postignut određeni napredak na tehničkoj razini kako bi se zajamčila interoperabilnost nacionalnih e-ID-a. Zahvaljujući tome, od rujna 2018. godine, pravila EU-a dopuštaju građanima korištenje nacionalnog e-ID i za pristup prekograničnim javnim uslugama u drugim državama članicama.

Europska komisija je nedavno pokušala ažurirati pravila o operacijama elektroničke identifikacije u EU, kao dio uredbe o eIDAS-u, u pokušaju uspostave sigurnijeg  sustava elektroničke identifikacije EU.

U okviru planova za EU e-ID otvoreno je javno savjetovanje o njegovom uvođenju koje traje do 2. listopada. Cilj je da EU e-ID bude primjenjiv i u privatnom sektoru. Europska komisija će do kraja ove godine predstaviti regulativu za eID u okviru najavljenog Zakona o digitalnim uslugama (Digital Service Act DSA).

Cilj 5G u svim članicama EU do kraj 2020.

U europskom oporavku od ekonomskih posljedica pandemije korona virusa, čelnici EU-a krajem ovog mjeseca također će tražiti da se iz fonda za oporavak izdvoji 672 milijarde eura za oporavak digitalnog sektora, navodi se u nacrtu sastanka Europskog vijeća.

Prioritetna područja tog nova su superračunala i kvantno računanje, blockchain i umjetna inteligencija usmjerena na čovjeka; mikroprocesori, cyber sigurnost, digitalno obrazovanje i 5G. Nacrt zaključaka poziva države članice da podnesu svoje nacionalne planove za razvijanje digitalne infrastrukture do kraja godine kako je ranije planirano.

Prioriteti uključuju pokretanje 5G usluga u svim državama članicama EU najkasnije do kraja 2020. godine, kao i brzu izgradnju koja će osigurati nesmetano pokrivanje 5G u urbanim područjima i duž glavnih prometnih staza do 2025. godine, kako je i navedeno u Akcijskom planu 5G za Europu. Pririteti se trebaju ispuniti unatoč poteškoćama koje proizlaze iz poremećaja na globalnom tržištu opreme za 5G tehnologiju zbog sukoba SAD i Kine te pandemije.

Podijeli:

 

Vezane objave