Širokopojasni fond za povezivanje Europe (CEBF) dovršio je posao u Sloveniji za ulaganje u visokokvalitetnu (FTTH) mrežu otvorenog pristupa za stambenu, poslovnu i javnu upravu u ruralnim područjima Slovenije i pokriti više od 240.000 lokacija. Riječ je o trećem uspješno završenom projektu Fonda.

Svrha Fonda je doprinijeti postizanju ciljeva Europskog gigabitnog društva. CEBF će ulagati u nedovoljno rezervirana područja gdje postoje velike mogućnosti za profitabilnost. Zemlje koje mogu sudjelovati u CEBF-u su države članice EU-a, kao i Norveška i Island.

Projekt ruralne mreže (RuNe) primjer je takve mogućnosti ulaganja. RuNe nastoji donijeti vrlo kvalitetnu povezanost građanima i malim i srednjim poduzećima osnovanim u ruralnim područjima Republike Slovenije i hrvatskih županija Primorsko-goranske i Istarske.

CEBF je privatni investicijski fond koji se prvi put zatvorio u lipnju 2018. godine u iznosu od 420 milijuna eura za ulaganje u greenfield projekte u području širokopojasne infrastrukture preko nedovoljno zastupljenih područja u Europi. CEBF-om upravljaju neovisni upravitelj investicijskih fondova, Cube Infrastructure Managers u Luksemburgu, a osnovani su od Europske komisije, Europske investicijske banke (EIB), njemačke KfW Bankengruppe, talijanske Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i francuskog Caisse des Dépôts et consignations (CDC) zajedno s drugim europskim privatnim ulagačima.

Podijeli:

Vezane objave