Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet održala je u petak 5. svibnja još jedan u nizu webinara koji se provode u sklopu u nacionalnog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“. Ovoga puta riječ je o webinaru o digitalnoj zrelosti škola, značaju tog koncepta za budućnost hrvatskog školstva, kao i o procesu samovrednovanja digitalne zrelosti škola. Webinar je namijenjen ravnateljima škola koje se žele uključiti u drugu fazu projekta e-Škole koja slijedi nakon završetka pilot projekta.

Digitalna zrelost škola je koncept koji zbog sve veće važnosti tehnologije postaje sve zastupljeniji u modernom obrazovnom sustavu. U tom konceptu se primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) u školama više ne oslanja samo na entuzijastične pojedince, već se planira i provodi na razini škole kao organizacije, u skladu s politikama na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Ravnatelj CARNet-a Goran Kezunović te zamjenica ravnatelja Andrijana Prskalo Maček u svom su pozdravnom obraćanju sudionicima webinara naglasili kako uspješnu informatizaciju škola treba promatrati kao dugoročnu stratešku viziju školstva koja podrazumijeva primjenu IKT-a u učenju i poučavanju te stručno usavršavanje nastavnika i školskih rukovodećih kadrova uz korištenje IKT-a.

Europska komisija prepoznala je važnost ovog koncepta te svojim politikama i inicijativama sustavno potiče razvoj digitalne zrelosti škola. U skladu s tim, EU sufinancira provedbu ovog pilot projekta, ukupne vrijednosti od gotovo 307 milijuna kuna s čak 85 posto iz svojih strukturnih fondova. Pilot projekt e-Škole koji se provodi od 2015. i uključuje 10 posto svih hrvatskih osnovnih i srednjih škola, bit će zaključen sljedeće godine, a u tijeku je priprema druge faze projekta koji bi trebao uključivati čak 60 posto svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Da bi škole stekle uvid u razinu vlastite digitalne zrelosti jedan od prvih koraka u tom procesu je samovrednovanje koje služi utvrđivanju početnog stanja digitalne zrelosti škola. Zbog toga CARNet pokreće online upitnik samovrednovanja digitalne zrelosti škola koje nisu uključene u pilot projekt e-Škole. Cilj upitnika je prikupljanje podataka o potrebama i stanju digitalne zrelosti škola na temelju kojih će se planirati druga faza projekta, odnosno opremanje škola, razvoj usluga i sadržaja te edukacija učitelja i nastavnika, a kada projekt započne, bit će moguće planirati i adekvatne oblike podrške. Samovrednovanje škola putem online upitnika bit će moguće od sredine svibnja do početka lipnja, a sve škole koje popune upitnik dobit će dodatne bodove pri prijavi za sudjelovanje u drugoj fazi projekta. Upitnik je razvio tim stručnjaka Fakulteta organizacije i informatike (kao partner na pilot projektu e-Škole) u suradnji s CARNetom. U CARNetu očekuju izniman interes škola za uključivanje u drugu fazu te u skladu s time planiraju održati i drugi webinar na temu digitalne zrelosti 16. svibnja.

Podijeli:

 

Vezane objave