Šestu godinu za redom kino Europa bilo je pretijesno za sve zaljubljenike u suvremene tehnologije koji su htjeli čuti i vidjeti što nam donosi budućnost. Bug Future Show je tako i ovaj put, pod motom A Different Humanity, obilovao imaginacijom, kreativnošću, zabavom, znanjem i emocijama kroz program u kojem su sudjelovali najistaknutiji predstavnici regionalne, ali i svjetske tehnološke, developerske i pedagoške zajednice. Posjetitelji ovogodišnjeg BFS-a imali su priliku čuti na koji način predavači, panelisti i ostali govornici očekuju da će se civilizacija promijeniti zahvaljujući rapidnom tehnološkom napretku.

Iako su predviđanja budućnosti i visoke tehnologije bile u fokusu Bug Future showa 2019, publika će današnji spektakl pamtiti ponajprije po količini doživljenih emocija. Upravo emocije čine Bug Future Show posebnim. Obilje smijeha i plača, razdraganosti i ljutnje, ugodnih, ali uzavrelih diskusija kako na pozornici tako i s publikom, rezultirali su rekordnom posjećenošću svih predavanja, panela, intervjua i ostalih točaka. Raspravljalo se o problemu iseljavanja programera i ostalih IT stručnjaka, o 5G mrežama, umjetnoj inteligenciji, blockchainu, strukovnom obrazovanju i izvozu domaće, STEM pameti, kao i o aktualnim trendovima kojima stremi regionalna tech zajednica. U dvije dvorane u kojima se paralelno odvijao program Bug Future Showa 2019 s pozornica je novu perspektivu čovječanstva predstavilo 50-ak stručnjaka tijekom više od 20 sati sadržaja.

Ft. Robert Ballecer, svjetski poznati tech podcaster iz SAD-a

Događanje je započelo keynote predavanjem svjetski poznatog tech podcastera iz SAD-a, digitalnog jezuita Ft. Roberta Ballecera, koji je razotkrio tehnološke trendove koji su posljednjih godina bili hiperbole – odveć obećavajući, neostvarivi, tek s naznakama nadahnuća. Padre, kako ga nazivaju njegovi pratitelji, predstavio je i one tehnologije koje smatra doista dovoljno perspektivnima da u budućnosti promijene način našeg života. One zahtijevaju da sagledamo ubojitu spiralu društvenih medija i načine na koje ih umjetna inteligencija može spasiti, uspješno – katastrofičan blockchain, sigurnosne implikacije povezive budućnosti i drugog vala nosivih uređaja koji potiču zdravlje…

Osim istaknutog gosta iz Amerike, u fokusu publike Bug Future Showa 2019 bili su vodeći ljudi najuspješnijih hrvatskih IT tvrtki: Nanobita, Spana i Asseca. Oni su zaključili da je najbolja opcija za sve IT stručnjake ostanak u Hrvatskoj jer upravo u njihovim tvrtkama oni mogu dobiti istovjetne ili čak i bolje uvjete za sebe i obitelji od onih koje bi imali u inozemstvu. Tehnologije koje će obilježiti 21. stoljeće, pitajući se pritom imamo li pravo čekati da se budućnost dogodi ili joj moramo prkositi, predstavio je glasoviti znanstvenik i astronom, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević, zaključivši kako živi u vremenima kada će nestati homo sapiens kojeg će nadomjestiti drugačiji ljudi.

Korado Korlević, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu

Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma, Boris Drilo, bio je jedini panelist na obrnutom panelu gdje je odgovarao na pitanja o 5G tehnologiji, umjetnoj inteligenciji, robotima, VR-u, AR-u, IoT-u i svemu ostalom što bi nam trebalo promijeniti život na bolje. U ulozi moderatorica nastupile su  Maruška Vizek, Sonja Hodak, Andrea Andrassy i robotica Pepper koje su tražile odgovore na pitanja kako će nam tehnološka čuda pomoći da bolje kuhamo, pjevamo, putujemo, veselimo se, družimo i stvaramo.

Održane su i dvije radionice na kojima je demonstrirana moć mobilnih kamera. Direktor fotografije Filip Tot je kroz svoje predavanje pokazao kako Huawei Mate 20 Pro koristi prilikom stvaranja filma, a nagrađivani fotograf Domagoj Sever je publici prenio svoja iskustva o fotografiji te otkrio kako je zahvaljujući fotografiji koju je snimio Huawei mobitelom završio na izložbi u Parizu.

„Tolerancija različitosti, uživanje u prijateljstvu i dijeljenje zajedničke strasti prema tehnologiji karakteristike su programa svih do sada održanih izdanja Bug Future Showa, no ove se godine taj osjećaj zajedništva i brisanja svih međusobnih ograda ponajviše osjećao. Sretan sam što smo na pozornici Kina Europa spojili naizgled nespojivo, dočaravši publici budućnost civilizacije u kojoj svi vrijedimo jednako, bez obzira na boju kože, krvnih zrnaca ili DNK šifru, upravo zahvaljujući napretku digitalnih tehnologija“, komentirao je direktor programa Bug Future Showa Dragan Petric.

U kinu Europa je nastupio i osječki startup Orqa čiji su se predstavnici nedavno vratili iz Las Vegasa gdje su bili jedini hrvatski izlagač među 1.200 probranih startupa iz cijelog svijeta i to zahvaljujući pobjedi na Bugovom natjecanju tehnoloških ideja Idea Knockout 2018. Tom su prilikom primili i nagradu Idea Knockout Superwinner za najveći broj bodova na svih pet do sada održanih natjecanja koje su im uručili hrvatski članovi CES Innovation Awards žirija.

Podijeli: