Rolf Bulander, član upravnog odbora tvrtke Robert Bosch GmbH i predsjednik poslovnog područja Rješenja za mobilnost

Ljudi još uvijek razmišljaju o automobilima kao doslovno osobnim vozilima, ali u sljedećih nekoliko godina uslijed sve intenzivnijeg razvoja urbanih sredina koje donose prometnu zagušenost s postojećim prometnim rješenjima te uslijed razvoja komunikacijskih tehnologija počet će razmišljati o najbržem i najpraktičnijem načinu da dođu do svojeg odredišta. Načini prijevoza koji su uvijek dostupni i mogu se naručiti i platiti s pomoću pametnog telefona postat će važan element u budućoj multimodalnoj urbanoj mobilnosti.

Od novih se prometnih rješenja u sklopu razvoja tzv. pametnih gradova očekuje učinkovitiji prijevoz, veća sigurnost, značajno smanjenje emisije štetnih plinova…

Koliko je važna izgradnja nove mobilnosti pokazuje i podatak da je u jednoj od najvećih globalnih tehnoloških tvrtki Boschu njihovo podlovno područje Mobility Solutions najveće poslovno područje. Prema preliminarnim brojkama, u 2016. godini to je poslovno područje ostvarilo 60 posto ukupnog prometa Bosch grupe.

Mobility Solutions ujedinjuje stručnost grupe u trima domenama mobilnosti – automatizaciji, elektrifikaciji i povezivosti te svojim klijentima nudi integrirana rješenja za mobilnost. Glavna su područja djelovanja tehnologija ubrizgavanja i periferije pogonskih sklopova za motore s unutarnjim izgaranjem, raznolika rješenja za elektrifikaciju pogonskih sklopova, sustavi za sigurnost vozila, sustavi pomoći vozaču i funkcije automatizirane vožnje, tehnologija za infozabavu prilagođena korisniku kao i komunikacija između vozila i komunikacija između vozila i infrastrukture, radionički koncepti te tehnologije i usluge za tržište autoopreme.

Bosch je ovih dana započeo ispitnu fazu svojeg istraživačkog projekta moveBW, platforme mobilnosti koja se služi podacima u stvarnom vremenu radi pronalaska najbržeg puta kroz grad. Smisao tog projekta je iznaći rješenje kojeće putnika dovesti na željeno odredište na najpovoljniji i najbrži način, gradovima će omogućiti upravljanje gustoćom prometa dok će pružatelji usluga mobilnosti moći će kvalitetnije iskoristiti kapacitet u vrstama prijevoza koje nude.

Move BW računa na usluge temeljenje na djeljenju prijevoznih sredstava koje donose više slobode kretanja u gradovima. Prema podacima Boscha njihovo se korištenje samo u Njemačkoj svake godine povećava za 50 posto. Primjer takve usluge Boschev je servis za električne skutere Coup, gdje korisnici s pomoću aplikacije mogu rezervirati skuter i njime se odvesti do svojeg konačnog odredišta i tamo parkirati. Nakon što je u Berlinu brzo postao primjer uspješnog projekta, Coup će od srpnja 2017. ponuditi zabavan i ekološki prihvatljiv način za putovanje i u Parizu.

„Pojava autonomnih vozila u urbanom prometu iz temelja će promijeniti način na koji poimamo vožnju”, ističe član upravnog odbora tvrtke Robert Bosch GmbH i predsjednik poslovnog područja Rješenja za mobilnost Rolf Bulander.

Bosch će, u suradnji s Daimlerom, već početkom sljedećeg desetljeća na gradske ulice dovesti potpuno automatizirane automobile bez vozača. To će pomoći u protoku prometa u gradovima i poboljšati sigurnost na cesti. Korisnici će na svojem pametnom telefonu moći naručiti zajednički automobil ili robotski taksi.

U gradu sutrašnjice granice među privatnim vozilima, javnim prijevozom i infrastrukturom bit će sve labavije. Do 2025. godine na svijetu će, prema očekivanjima IHS Technology, postojati 88 gradova koji će nuditi neprimjetnu povezivost, poput one za parkiranje.

Bosch surađuje s Daimlerom na pokretanju sustava za upravljanje parkiralištem. Parkirališta će biti opremljena senzorima koji će obližnjem pristupniku javljati je li određeno parkirno mjesto zauzeto. S pomoću tih će se podataka izrađivati parkirna karta u stvarnom vremenu koja će biti dostupna putem aplikacije. Boscheva rješenja pomažu vozačima ne samo da pronađu dobro parkirno mjesto, nego i najbliže mjesto za punjenje. Aplikacije za punjenje prikazuju sva obližnja mjesta za punjenje koja je moguće pronaći na internetu, zbog čega je punjenje baterija vozila puno jednostavnije.

Podijeli:

Vezane objave