Dobavljač tehnologija i usluga predstavit će brojna nova rješenja koja gradove čine pametnima od 9. do 12. siječnja na najvećem sajmu elektronike na svijetu – CES 2018. Ona obuhvaćaju rješenja od nove kompaktne jedinice koja mjeri i analizira kvalitetu zraka u stvarnom vremenu, preko sustava koji digitalno nadzire vodostaje rijeka i izdaje rano upozorenje na opasnost od poplave, sve do potpuno automatizirane usluge za pronalaženje parkirnih mjesta koja olakšava život vozačima.

Raste tržište pametnih gradova

Neke od najvećih svjetskih metropola već su sinonimi za pametni grad, a u njih se ubrajaju Barcelona, Seul i London. Veliki i mali gradovi diljem svijeta ulažu u tehnologije za pametne gradove.

Od sada do 2020. godine tržište pametnih gradova rasti će 19 posto svake godine i doseći volumen od 800 milijardi američkih dolara (680 milijardi eura).

Među izlagačima na CES-u je i Bosch koji radi na opremanju gradova i četvrti za budućnost nudeći pametnu mobilnost, bolju kvalitetu zraka, više praktičnosti, veću sigurnost i mnogo novih usluga. Ukratko, cilj je postići znatno bolju kvalitetu života u gradovima i četvrtima.

„Pametni grad dugo je bio vizija. Mi pomažemo u ostvarivanju te vizije. Bosch je u odličnom položaju da povezani grad pretvori u tehnološki i komercijalni uspjeh”, rekao je član Boscheva upravnog odbora Stefan Hartung.

Bosch sudjeluje u 14 opsežnih projekata pametnih gradova na mjestima kao što su San Francisco, Singapur, Tianjin, Berlin i Stuttgart. U planu su i drugi projekti. U protekle dvije godine tvrtka je udvostručila svoju prodaju iz projekata koji obuhvaćaju više domena na gotovo milijardu eura, a ta će brojka i dalje rasti.

Primjerice u San Leandru, gradu Zaljevskog područja, Bosch je približno 5000 uličnih svjetiljki opremio svjetlećim diodama i isporučio sustav za daljinsko upravljanje gradskom uličnom rasvjetom. Na taj način svjetla se uključuju samo kada su stvarno potrebna. Zahvaljujući tom rješenju San Leandro će uštedjeti približno 8 milijuna dolara tijekom sljedećih 15 godina.

„Bili gradovi veliki ili mali, naša pametna rješenja pomažu im uštedjeti energiju, kao i novac”, rekao je na Boschevoj konferenciji za tisak na sajmu CES predsjednik tvrtke Bosch u Sjevernoj Americi Mike Mansuetti.

Kada je riječ o San Leandru i njegovih 100.000 stanovnika, za mjerenje i analizu kvalitete zraka mogu se upotrebljavati senzori, a kamere mogu automatski preusmjeriti promet u slučaju zastoja.

Internet stvari i umjetna inteligencija

Internet stvari postavio je jedan od glavnih temelja povezanoga grada. Internet stvari počinje se upotrebljavati u svim društvenim slojevima: na temelju studije koju je proveo Gartner predviđa se da će do 2020. godine oko 230 milijuna kućanstava diljem svijeta – približno 15 posto svih kućanstava – biti inteligentno povezano. Tu također leži ogroman potencijal, s tržišnim volumenom za koji se procjenjuje da će do 2020. godine doseći 250 milijardi dolara godišnje. Do te godine međusobno će biti povezano više od 20 milijardi uređaja diljem svijeta: detektori dima, protuprovalni alarmi, brojila električne energije, kućanski aparati i mnogi drugi uređaji.

„Već sada više od pola naših razreda elektroničkih proizvoda može se spojiti na internet, a cilj je da do 2020. godine tu mogućnost imaju svi. I ne samo to: želimo ponuditi prateće usluge za svaki od naših proizvoda”, rekao je Hartung.

Drugi je pokretač brzog razvoja pametnih gradova umjetna inteligencija. Bosch namjerava dodatno proširiti svoja istraživanja u tom području. Prošle godine tvrtka je otvorila istraživački centar za umjetnu inteligenciju, koji sada ima stotinjak zaposlenika u Renningenu u Njemačkoj, Palo Altu u Kaliforniji i Bangaloreu u Indiji. Do 2021. godine Bosch će uložiti oko 300 milijuna eura u proširenje tog centra. Tvrtka predviđa da za deset godina gotovo nijedan proizvod neće biti zamisliv bez umjetne inteligencije.

Za bolju kvalitetu zraka

Kvaliteta zraka jedan je od najvećih izazova za gradove. Zahvaljujući pametnim tehnologijama gradovi mogu poduzimati brže i preciznije mjere za njezino poboljšanje. Međutim, to ovisi o točnim mjerenjima. Na sajmu CES 2018. Bosch predstavlja novo rješenje razvijeno u suradnji s tvrtkom Intel – sustav za nadzor mikroklime Climo. Climo mjeri i analizira 12 parametara važnih za kvalitetu zraka, uključujući ugljikov dioksid, dušikov oksid, temperaturu i relativnu vlažnost. Uređaj je sto puta manji i deset puta jeftiniji od uobičajenih sustava. Climo je nagrađen priznanjem za inovacije na sajmu CES u kategoriji „pametni gradovi”.

Digitalni nadzor rijeka  za upozorenje od poplava

Klimatske promjene u mnogim područjima uzrokuju nepredvidive vremenske uvjete. Istraživači očekuju da će posljedica obilnijih kiša biti učestalije nagle poplave. Do sada su se za mjerenje riječnih vodostaja upotrebljavale mehaničke naprave. Mogu proteći sati prije nego što te mjere postanu dostupne drugima.

Međutim, sustav za nadzor poplava koji je Bosch predstavio na sajmu CES 2018. mijenja sve. To digitalno rješenje u stvarnom vremenu nadzire vodostaj rijeka i drugih vodenih površina u blizini gradova te izdaje upozorenje o nadolazećoj poplavi.

U pilot-projektu Bosch taj novi sustav ispituje na rijeci Neckar pokraj Ludwigsburga u Njemačkoj. Ultrazvučne sonde sa senzorima i kamere prate promjene vodostaja, brzine i protoka. Ti podaci šalju se u Boschev cloud za internet stvari na obradu. Ako se prekorače kritične granične vrijednosti, upozorenja se tekstualnom porukom unaprijed šalju pogođenim općinama, stanovnicima i vlasnicima poduzeća. To im osigurava dovoljno vremena za poduzimanje mjera predostrožnosti za zaštitu od poplave i štete koju ona može uzrokovati. Među one koje to rješenje zanima ubraja se i nekoliko indijskih i južnoameričkih općina koje se često bore s poplavama.

Povezano parkiranje

Gradski promet do 2050. godine povećat će se za približno jednu trećinu. Bosch radi na tome da mobilnost sutrašnjice oslobodi nesreća, stresa i emisija. Na sajmu CES 2018. tvrtka predstavlja brojna rješenja za postizanje tog cilja. Gradski promet ima ulogu u približno pola projekata pametnih gradova u koje je uključen Bosch. Parkiranje je od posebnog interesa. Vozači u SAD-u sada troše više od 40 sati u godini u prometnim gužvama, pri čemu se trati oko 160 milijardi dolara. Otprilike trećina tog vremena potroši se samo na traženje parkirnog mjesta.

Bosch u tome može pomoći: s pomoću parkiranja temeljenog na zajednici tvrtka pojednostavljuje traženje odgovarajućeg mjesta. Dok prolaze ulicom, automobili automatski prepoznaju i mjere razmak između parkiranih automobila i u stvarnome vremenu prenose podatke u digitalnu mapu. Vozače se tako može izravno navoditi do slobodnih parkirnih mjesta.

Bosch tu uslugu već ispituje u njemačkim gradovima, uključujući Stuttgart. Ove godine ona će se uvesti u čak 20 gradova SAD-a, među kojima su i Los Angeles, Miami i Boston.

Početkom 2018. godine Bosch i Daimler predstavit će novu uslugu automatiziranog parkiranja. Automobili u parkiranoj garaži muzeja Mercedes- Benz u Stuttgartu sami će tražiti parkirna mjesta i sami se pakirati, bez pomoći vozača. Time se uklanja stres i učinkovitije iskorištava prostor za parkiranje – na istoj površini može se smjestiti do 20 posto više vozila. Čimbenik koji potpuno automatizirano parkiranje pretvara u stvarnost je infrastruktura pametne parkirne garaže koja se povezuje sa softverom u vozilu. Bosch je za to rješenje za parkiranje bez vozača nedavno osvojio nagradu za tehnološke inovacije u 2017. koju dodjeljuje tvrtka Frost & Sullivan.

Boscheve istosmjerne mikromreže

Prema podacima Međunarodnog panela o klimatskim promjenama (IPCC), približno 75 posto ukupne svjetske potrošnje energije otpada na gradove. Od toga se 40 posto pripisuje samo zgradama. Prema publikaciji Energy Outlook 2035 tvrtke BP, procjenjuje se da će se svjetska potrošnja energije do 2035. godine povećati za 30 posto.

Bosch ima brojna rješenja za pametno upravljanje energijom koja mogu smanjiti potrošnju električne energije. Jedno od njih je Boscheva istosmjerna mikromreža, koja se može upotrebljavati za opskrbu velikih zgrada ili kompleksa zgrada električnom energijom. Budući da se mikromreže uglavnom napajaju iz obnovljivih izvora energije, one su posebno povoljne za okoliš. Istosmjerne mikromreže troše do 10 posto manje energije od uobičajenih elektrana. Još jedna velika prednost je samodostatnost, što ih čini pouzdanim izvorima struje kada nestanak struje uzrokovan vremenskim uvjetima ili sigurnosnim čimbenicima utječe na veću mrežu.

Podijeli: