Neosovi stručnjaci su na konferenciji Neos Cloud Motion 2019, održanoj u četvrtak 7. ožujka u prostorijama HUB-a 385, predstavili mogućnosti i prednosti migracije u cloud te objasnili na konkretnim primjerima kako primijeniti cloud rješenja za unaprjeđenje poslovanja.

„Poslovanje temeljeno na cloudu je sigurnije, jednostavnije i pouzdanije od on-premise rješenja “, rekao je CSO Neosa Dražen Marković te dodao da je „NEOS razvio metodologiju koja omogućava klijentima transparentnu, jednostavniju i sigurniju tranziciju na cloud platformu. Na temelju te metodologije Neos nudi klijentima zaokružene ponude za rješavanje pojedinih segmenata poslovanja u IT segmentu – uspostavu moderne razvojne okoline (DevOps, BigData, BI), povećanje razine sigurnosti (Backup, Business Continuity) kao i platformu za uspostavu lokalne i hibridne cloud infrastrukture za klijente koji iz regulatornih ili drugih razloga ne mogu ili ne žele koristiti javne cloud usluge.

Neos, Platinum član Oracle partnerske mreže (OPN) tehnološka je tvrtka specijalizirana za projektiranje i izvedbu složenih informacijskih sustava te razvoj specijaliziranih poslovnih aplikacija za srednje i velike tvrtke u Hrvatskoj i Adriatic regiji kao i za kompanije koje svoju djelatnost obavljaju globalno. Ključne kompetencije Neosa su rješenja za poslovnu inteligenciju i naprednu analizu velikih skupova podataka, razvoj poslovnih aplikacija te uspostava lokalne i infrastrukture u cloudu, temeljene na najboljim praksama.

Cloud platforma se pojavljuje paralelno sa mnogim modernim tehnološkim rješenjima i trendovima kao što su strojno učenje, IoT, umjetna inteligencija, Blockchain i druge“, istaknuo je Marković dodavši kako će te tehnologije biti uskoro ugrađene kao sastavni dijelovi rješenja i aplikacija koje već koristimo. Za razliku od toga, cloud je iz temelja drugačiji – to je generacijska smjena koja se može usporediti sa smjenom Mainrame generacije na Client-Server pa na Web generaciju. Nije pitanje da li ćemo preći na cloud, nego kada i kako ćemo to učiniti.” objasnio je CSO Neosa dodavši kako usluge u cloudu omogućuju siguran razvoj poslovanja, te vrlo uspješno rješavaju pitanja koja su još uvijek prva – sigurnost, sukladnost regulativi i druga.

Directorica za Oracle Retail Systems u mStart d.o.o., Oracle Retail implementatora za regiju i Oracle Gold Partnera, Želimira Ivček objasnila je na primjeru Konzuma prednosti implementacije Oraclova rješenja za maloprodaju u cloudu. Pridružio joj se voditelj odjela Cloud Systems u Neosu Tomislav Kralj koji je objasnio na koji je način Neosova ponuda Move & Improve omogućila suradnju Neosa i mStarta.

Direktor Neosova odjela Application Development Davor Stanić govorio je o arhitektonskom pomaku u razvoju poslovnih aplikacija. Prelazak na modernu arhitekturu pri razvoju rješenja omogućava moderan i brz razvoj, pri čemu su Development i Operations timovi usko integrirani, a aktivnosti se izvode u obliku kontinuirane integracije i isporuke (Continuous Integration / Continuous Delivery). DevOps omogućava da rješenja koja se žele implementirati lokalno, mogu u budućnosti bez puno preinaka migrirati u javni cloud servis ukoliko se to želi. Ili može uspostaviti fleksibilne razvojne okoline u javnom cloudu, dok produkcijski rješenje koristite lokalno u privatnom cloudu.

„DevOps timovi su produktivniji i učinkovitiji. Usto, DevOps temeljen na cloudu dopušta timovima za sigurnost usredotočiti se na skeniranje, analizu, testiranje, praćenje i pružanje povratnih informacija DevOps timovima prije nego se aplikacija uvede u proizvodnju u ranom ciklusu razvoja. Na taj način, DevOps timovi troše manje vremena na popravljanje sigurnosnih problema.“, objasnio je Stanić dodavši kako DevOps usluge u cloudu omogućuju siguran razvoj i otkrivanje aktivnosti koje su posljedica ljudskih grešaka ili zlonamjernih akcija.

U nastavku konferencije Ivan Delić iz Oraclea govorio je o digitalnim pomoćnicima na primjerima njihove primjene, odnosno o korištenju umjetne inteligencije za komunikaciju u realnom vremenu na primjeru digitalnih asistenata.

Dean Mišić je u svojem predavanju Big Data R&D in Cloud – Intro & Demo govorio o praktičnim primjerima analitike velikih količina podataka u cloudu.

Na kraju konferencije Tomislav Kralj predstavio je spremnost Oracle infrastrukture za primjenu u privatnom cloud okruženju, unutar tvrtke. Održao je tehničku prezentaciju ‘Oracle Cloud Infrastructure’.

Zaključujući konferenciju, CSO Neosa Dražen Marković ustvrdio je kako su prednosti cloud tehnologija velike, te su prihvatljive i sigurne za svakoga dodavši kako je cloud platforma, uključujući privatni i hibridni cloud, budućnost za podršku modernom i agilnom poslovanju.

Podijeli:

 

Vezane objave