Damir Bušić, direktor financija Ericsson Nikola Tesla

Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je u 2018. godini prihode od prodaje u iznosu od 1.558,2 milijuna kuna, 5,2% više u odnosu na prethodnu godinu. Ostali ključni pokazatelji poslovanja također bilježe porast. Domaće tržište zabilježilo je značajan rast prihoda od prodaje kao rezultat ulaganja operatora u modernizaciju mobilnih mreža i projekte digitalne transformacije, dok izvozna tržišta bilježe niže prihode od prodaje zbog manjeg broja projekata modernizacije mreža te izazovnog ekonomskog i političkog okruženja na pojedinim tržištima. Ericssonovo tržište kontinuirano bilježi solidan rast te doprinosi financijskoj stabilnosti cjelokupnog poslovanja. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje Grupe je 65%.

Bruto dobit bilježi porast od 7% dok je operativna dobit veća čak 56,3%. Neto dobit veća je 67,4% te iznosi 113,6 milijuna kuna. Kraj godine zaključili su s jelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 36,3%.

Rast na modernizaciji mobilnih mreža

Grupa se snažno fokusirala na modernizaciju mobilnih mreža i pripremu za nadolazeću 5G tehnologiju, a taj trend će se još intenzivnije nastaviti i u budućem razdoblju. Prateći globalne trendove i zahtjeve domaćeg tržišta, Ericsson Nikola Tesla je u ožujku 2018. godine demonstrirao mogućnosti koje nudi 5G tehnologija. Prošloga ljeta podržali su Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska u njihovom predstavljanju funkcionalnosti 5G u stvarnom okruženju s naglaskom na usluge krajnjim korisnicima. U neoperatorskom segmentu nastavljena je suradnja s kupcima u tijelima državne uprave prije svega u području eZdravstva, zemljišnih knjiga i katastra te na implementaciji projekta nadzora državne granice.

Na tržištima Jugoistočne Europe kontinuirani fokus na potrebe kupaca Ericssona Nikole Tesle rezultirao je potpisivanjem nekoliko novih ugovora u operatorskom segmentu, prvenstveno u području održavanja i modernizacije radijskog dijela mreže. Nastavljena je suradnje s HT Mostar, Crnogorskim Telekomom i Ipkom. Otvoren je ured u Mostaru za bolju podršku kupcima u BiH. Sa Sveučilištem u Mostaru potpisan je sporazum o suradnji u ICT području i znanstveno-istraživačkoj djelatnosti.

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država značajem i utjecajem na poslovanje izdvaja se projekt informatizacije zdravstvenog sustava u Kazahstanu. U 2018. godini isporučeno je najnovije eHealth softversko rješenje za modernizaciju zdravstvenog sektora. Ericsson Nikola Tesla nastavlja raditi s Ministarstvom zdravstva Republike Kazahstan u okviru pilot implementacije elektroničkih zdravstvenih putovnica. U operatorskom segmentu ističu se poslovi na izgradnji i modernizaciji mobilnih mreža s beCloudom (Bjelorusija), Ucomom (Armenija ) i IDC-om (Moldova).

Dugogodišnji vodeći hrvatski izvoznik

Razvojno-istraživački centar Ericssona Nikole Tesle zapošljava oko 1.400 od ukupno 3.200 stručnjaka koliko ih radi u Grupi te je najveći razvojno-istraživački centar u Hrvatskoj. Centar je usmjeren na širenje odgovornosti u području 5G, jačanje kompetencija i transfer tehnologija. Proteklih godina najveći rast poslova i odgovornosti dogodio se u radijskom dijelu, na razvoju 3G/4G/5G funkcionalnosti koji su važni za Ericssonove strateške planove unutar segmenta Mreža. Sukladno dobivanju novih odgovornosti od globalnog Ericssona, kompanija je u 2018. godini uz širenje razvojno-istraživačkih aktivnosti u Zagrebu i Splitu otvorila i ured u Osijeku. Zahvaljujući upravo razvojno-istraživačkim aktivnostima te radu ekspertnih centara za usluge kupcima u području Mreža i Digitalnih servisa, Ericsson Nikola Tesla je duogodišnji vodeći hrvatski izvoznik.

Podijeli:

Vezane objave