Najnovije izvješće IoT Analytics Stanje IoT-proljeće 2023. pokazuje da je broj globalnih IoT veza u 2022. godini porastao za 18% na 14,3 milijarde aktivnih IoT krajnjih točaka. U 2023. godini IoT Analytics očekuje da će globalni broj povezanih IoT uređaja porasti za dodatnih 16%, na 16 milijardi aktivnih krajnjih točaka. Dok se predviđa da će rast u 2023. godini biti nešto niži nego godinu ranije, očekuje se da će veze IoT uređaja nastaviti rasti još niz godina. Prema IoT Analyticsu, do 2027. godine vjerojatno će biti više od 29 milijardi IoT veza.

Vodeće IoT tehnologije povezivanja

Tri najčešće tehnologije povezivanja Interneta stvari Wi-Fi, Bluetooth i mobilni IoT čine skoro 80% tržišta. Wi-Fi čini 31% svih IoT veza. U 2022. godini više od polovice uređaja s omogućenom Wi-Fi mrežom isporučenih diljem svijeta temeljilo se na najnovijim tehnologijama Wi-Fi 6 i Wi-Fi 6E, koje obećavaju bržu i pouzdaniju bežičnu vezu. Usvajanje tih tehnologija učinilo je komunikaciju između IoT uređaja učinkovitijom, što je dovelo do poboljšanog korisničkog iskustva i ukupne izvedbe. Wi-Fi tehnologija je vodeća IoT povezivost u sektorima kao što su pametne kuće, zgrade i zdravstvo.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

27% globalnih IoT veza oslanja se na bluetoothBluetooth Low Energy (BLE), poznat i kao Bluetooth Smart, kontinuirano se razvija kako bi IoT uređajima omogućio održavanje pouzdane povezanosti uz ograničenu potrošnju energije. Kao rezultat toga, BLE je sada preferirana opcija za IoT uređaje koji se napajaju baterijama kao što su senzori pametne kuće i uređaji za praćenje imovine. Čak i industrijski sektor počinje pokazivati ​​sve veći interes za IO-Link Wireless tehnologiju, koja se temelji na IEEE 802.15.1 (tehnički standard za bluetooth) i omogućuje bežičnu komunikaciju između senzora/aktuatora i I/O mastera.

Stanični IoT (cellular IoT) (2G, 3G, 4G, 5G, LTE-M i NB-IoT) sada čini gotovo 20% globalnih IoT veza. Prema Global Cellular IoT Connectivity Tracker & Forecast (Q1/2023 Update) IoT Analyticsa, globalne mobilne IoT veze porasle su 27% na godišnjoj razini u 2022. godini, snažno nadmašujući stopu rasta za globalne IoT veze. Taj rast je posljedica usvajanja novijih tehnologija kao što su LTE-M, NB-IoT, LTE-Cat 1 i LTE Cat 1 bis, jer se starije tehnologije kao što su 2G i 3G postupno ukidaju. Iako su isporuke 5G modula također porasle više od 100% na godišnjoj razini u 2022. godini, stopa rasta još uvijek je sporija nego što su mnogi očekivali. U 2023. godini pet najvećih mrežnih operatera (China Mobile, China Telecom, China Unicom, Vodafone i AT&T) upravljao je s 84% ​​svih globalnih mobilnih IoT veza. Što se tiče prihoda od IoT-a, prvih pet mrežnih operatera čini 64% tržišta mrežnih operatera IoT-a, a China Mobile, AT&T, Deutsche Telekom (uključujući T-Mobile), China Unicom i Verizon vodeći su na tržištu.

Podijeli:

 

 

Vezane objave