Globalni dobavljač širokog asortimana poluvodičkih i infrastrukturnih softverskih proizvoda Broadcom Inc. u dogovoru s antimonopolskim regulatorom Europske unije s ciljem okončanja dosadašnje jednogodišnje istrage zbog utvrđivanja nezakonitosti američkog proizvođača čipova za netržišno djelovanje u Europi otkazati će svoje ekskluzivne ugovore s proizvođačima TV-a i modema na sedam godina.

“Broadcom će obustaviti sve postojeće sporazume koji sadrže aranžmane o ekskluzivnosti ili kvazi ekskluzivnosti i / ili odredbe o utjecaju na sustave na čipu (SoC) za TV prijemnike i internetske modeme i obvezao se da neće sklapati nove sporazume koji uključuju takve uvjete ”, objavio je regulator Europske unije za tržišno natjecanje.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

“Odluka Broadcom pravno obvezuje da poštuje preuzete obveze. Oni će osigurati da će se postojeći proizvođači čipova koji se natječu s Broadcomom i potencijalni novi sudionici moći ravnopravno natjecati na tržištu. Proizvođači set-top-box uređaja i internetskih modema, telekom i kabelski operatori i u konačnici i potrošači imati će koristi od konkurencije između proizvođača čipova u smislu nižih cijena i inovativnijih proizvoda, “rekla je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

U lipnju 2019. godine Europska komisija, odnosno njeno tijelo za tržišnu konkurenciju je pokrenulo postupak zbog navodne zlouporabe dominacije od strane Broadcoma i istovremeno izdala Izjavu o prigovoru tražeći izricanje privremenih mjera. Već u listopadu 2019. godine Europska komisija je donijela odluku zaključivši da su potrebne privremene mjere kako bi se spriječilo da se na svjetskim tržištima SoC-ova pojave ozbiljne i nepopravljive štete konkurenciji za TV prijemnike, xDSL modeme, modemi s vlaknima, kao i kabelske modeme.

Europska komisija je osporila određenu ekskluzivnost ili kvaziekskluzivnost i aranžmane utjecaja koje je Broadcom nametnuo u vezi sa SoC-ovima za TV prijemnike, xDSL i modeme za optiku. Odluka je naložila Broadcomu da prestane primjenjivati ​​tve odredbe sadržane u ugovorima sa šest glavnih kupaca i naložila je provedbu privremenih mjera primjenjivih na razdoblje od tri godine.

Obveze Broadcoma

Nakon izricanja privremenih mjera, Broadcom je ponudio obveze da riješi zabrinutost Komisije.

U travnju 2020. godine Europska komisija se savjetovala s dionicima kako bi provjerila prikladnost predloženih obveza. Zbog istrage Broadcom je u srpnju 2020. godine izmijenio i proširio svoje predložene obveze.

Europska komisija je utvrdila da će preuzete obveze Broadcoma osigurati da se druge tvrtke mogu meritorno natjecati na tržištima i da će potrošači imati koristi od nižih cijena i inovativnih proizvoda.

Broadcom se obvezao kako će će u Europskom gospodarskom prostoru (EEA) zahtijevati ili poticati pomoću cjenovnih ili necjenovnih prednosti OEM-ove na pribavljanje bilo koje količine njihovih čipova za TV prijemnike, xDSL modeme i optičke modeme; neće uvjetovati nabavku svojih proizvoda bilo kojim drugim svojim proizvodom. Slične obveze prihvatio je i za druga tržišta u svijetu s izuzetkom Kine. Broadcom mora ispuniti obveze u roku od 30 dana. Obveze će se primjenjivati ​​na razdoblje od sedam godina. (foto wikimedia)

Podijeli:

 

 

Vezane objave