Globalni dobavljač širokog asortimana poluvodičkih i infrastrukturnih softverskih proizvoda Broadcom Inc. u dogovoru s antimonopolskim regulatorom Europske unije s ciljem okončanja dosadašnje jednogodišnje istrage zbog utvrđivanja nezakonitosti američkog proizvođača čipova za netržišno djelovanje u Europi otkazati će svoje ekskluzivne ugovore s proizvođačima TV-a i modema na sedam godina.

“Broadcom će obustaviti sve postojeće sporazume koji sadrže aranžmane o ekskluzivnosti ili kvazi ekskluzivnosti i / ili odredbe o utjecaju na sustave na čipu (SoC) za TV prijemnike i internetske modeme i obvezao se da neće sklapati nove sporazume koji uključuju takve uvjete ”, objavio je regulator Europske unije za tržišno natjecanje.

“Odluka Broadcom pravno obvezuje da poštuje preuzete obveze. Oni će osigurati da će se postojeći proizvođači čipova koji se natječu s Broadcomom i potencijalni novi sudionici moći ravnopravno natjecati na tržištu. Proizvođači set-top-box uređaja i internetskih modema, telekom i kabelski operatori i u konačnici i potrošači imati će koristi od konkurencije između proizvođača čipova u smislu nižih cijena i inovativnijih proizvoda, “rekla je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

U lipnju 2019. godine Europska komisija, odnosno njeno tijelo za tržišnu konkurenciju je pokrenulo postupak zbog navodne zlouporabe dominacije od strane Broadcoma i istovremeno izdala Izjavu o prigovoru tražeći izricanje privremenih mjera. Već u listopadu 2019. godine Europska komisija je donijela odluku zaključivši da su potrebne privremene mjere kako bi se spriječilo da se na svjetskim tržištima SoC-ova pojave ozbiljne i nepopravljive štete konkurenciji za TV prijemnike, xDSL modeme, modemi s vlaknima, kao i kabelske modeme.

Europska komisija je osporila određenu ekskluzivnost ili kvaziekskluzivnost i aranžmane utjecaja koje je Broadcom nametnuo u vezi sa SoC-ovima za TV prijemnike, xDSL i modeme za optiku. Odluka je naložila Broadcomu da prestane primjenjivati ​​tve odredbe sadržane u ugovorima sa šest glavnih kupaca i naložila je provedbu privremenih mjera primjenjivih na razdoblje od tri godine.

Obveze Broadcoma

Nakon izricanja privremenih mjera, Broadcom je ponudio obveze da riješi zabrinutost Komisije.

U travnju 2020. godine Europska komisija se savjetovala s dionicima kako bi provjerila prikladnost predloženih obveza. Zbog istrage Broadcom je u srpnju 2020. godine izmijenio i proširio svoje predložene obveze.

Europska komisija je utvrdila da će preuzete obveze Broadcoma osigurati da se druge tvrtke mogu meritorno natjecati na tržištima i da će potrošači imati koristi od nižih cijena i inovativnih proizvoda.

Broadcom se obvezao kako će će u Europskom gospodarskom prostoru (EEA) zahtijevati ili poticati pomoću cjenovnih ili necjenovnih prednosti OEM-ove na pribavljanje bilo koje količine njihovih čipova za TV prijemnike, xDSL modeme i optičke modeme; neće uvjetovati nabavku svojih proizvoda bilo kojim drugim svojim proizvodom. Slične obveze prihvatio je i za druga tržišta u svijetu s izuzetkom Kine. Broadcom mora ispuniti obveze u roku od 30 dana. Obveze će se primjenjivati ​​na razdoblje od sedam godina. (foto wikimedia)

Podijeli:

 

Vezane objave