Britanski telekom regulator Ofcom omogućio je 24. srpnja budućim WiFi mrežama korištenje 500MHz radiofrekvencijske frekvencije u novom opsegu 6GHz, što će značajno povećati brzinu bežičnih mreža Wi- Fi 6 / 6E – 802.11ax standarda.

Najnoviji standard 802.11ax (Wi-Fi 6) obećava teorijske vršne brzine podataka od 10 Gbps putem kombiniranih frekvencijskih opsega 2,4GHz i 5GHz , kao i bolje upravljanje spektrom u zagušenim sredinama, brže latencije, poboljšana snaga učinkovitosti i raznih drugih promjena. Ali šira industrija sada kreće u dodavanje opsega od 6 GHz ovom WiFi standardu budućim ažuriranjima.

802.11ax (WiFi 6) dizajniran je s mogućnošću korištenja 6GHz na umu, ali da bi to postigao uređaj mora podržavati specifikaciju WiFi 6E.

Opseg 6GHz, s višom frekvencijom od ostalih, naravno da će imati slabiju pokrivenost od 5GHz zbog slabijeg signala, ali dodatni spektar omogućuje i više prostora za podatke (tj. značajno veće brzine). U isto vrijeme, ta manja pokrivenost trebala bi 6GHz signale učiniti sigurnijim za domove i umanjiti negativan utjecaj zagušenja putem konkurentskih lokalnih WiFi signala.

Ofcom je također tu promjenu učinio dostupnom drugim RLAN uređajima na osnovi oslobađanja od licenci, koji podržavaju vanjsku upotrebu vrlo male snage (VLP).

Ofcom je prvi u Europi oslobodio frekvencijski opseg 6GHz za WiFi. Američka Federalna komisija za komunikacije (The Federal Communications Commission FCC) početkom svibnja odobrila je 6GHz spektar za nelicenciranu upotrebu u SAD čime je omogućila znatno širi frekvencijski spektar za Wi-Fi signal koji sada koristio spektar od 2,4GHZ i 5GHz. Time je u SAD otvorila mogućnost za brži i pouzdaniji Wi-Fi signal te za novu generaciju Wi-Fi-ja. (foto wikipedia)

Podijeli:

 

Vezane objave