Banburyju, Huawei Cyber ​​Security Center za procjenu sigurnosti (HCSEC)

Britanska vlada odlučila je isključiti Huawei iz mogućnosti sudjelovanja u izgradnji nacionalne 5G telekomunikacijske mreže. Prema odluci britanske vlade kupnja Huaweijeve 5G opreme bit će u potpunosti zabranjena od 31. prosinca 2020. godine, a svi dijelovi koji su kupljeni trebaju biti uklonjeni do kraja 2027. godine.

Odluka je donesena na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) kojim je predsjedao premijer Boris Johnson na temelju preporuka Nacionalnog centra za cyber sigurnost (NCSC).

Službeno opravdanje odluke bile su nove sankcije koje su Huaweiu nametnule SAD, a koje im uslijed toga uskraćuju pristup ključnim tehnologijama i bez kojih je nemoguće osigurati mrežnu sigurnost.

Nova ograničenja SAD, najavljena 15. svibnja 2020., više se ne odnose samo na prodaju mikroprocesora izravno iz SAD-a, već i na one proizvedene u drugim zemljama, ali koriste američke tehnologije.

Rješenja usvojena 14. srpnja predstavljaju značajnu promjenu u odnosu na prvobitnu odluku koju su britanske vlasti donijele 28. siječnja ove godine. U to vrijeme je pozicija predviđala da Huawei neće moći isporučiti opremu za osnovni dio digitalne infrastrukture i da će imati svoj udio manje osjetljivih dijelova mreže bio bi ograničen na 35%. Takvo rješenje naišlo je na oštre kritike administracije Donalda Trumpa, koja je zaprijetila mogućnost ograničavanja obavještajne suradnje ako Huawei dobije pristup tržištu 5G u Velikoj Britaniji.

Huawei već godinama nastoje izgraditi snažnu tržišnu poziciju u Velikoj Britaniji. Kao odgovor na pitanja sigurnosti, 2010. godine u Banburyju je osnovan Huawei Cyber ​​Security Center za procjenu sigurnosti (HCSEC) gdje su britanski dužnosnici mogli testirati kinesku opremu na moguće prijetnje. U lipnju 2020. godine lokalne vlasti odobrile su plan za izgradnju centra za istraživanje i razvoj u Cambridgeu uz planirani trošak od milijardu britanskih funti. Prema podacima MERICS-a, Velika Britanija je između 2000. i 2019. ostala najvažniji primatelj izravnih kineskih ulaganja u Europi, dosegnuvši 50,3 milijarde eura.

Nakon odluke britanske vlade da teleoperateri trebaju u potpunosti zamijeniti Huaweijevu opremu do 2027., izvršni direktor britanskog teleoperatera BT-a Philip Jansen istaknuo je u intervjuu za BBC kako će kompanija trebati između pet do sedam godina kako bi uklonila svu Huaweijevu 5G opremu, te do deset godina kako bi se zamijenila oprema korištena u prethodnim mrežnim generacijama.

Podijeli:

 

Vezane objave