Prema najnovijem izvješću Centra za inovacije podataka (Center for Data Innovation) Europska unija se bori kako bi održala korak sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom u razvoju umjetne inteligencije (arificial intelligence). EU nastojanja u razvoju jedne od najvažnijih digitalnih tehnologija koja sve više utječe i na konkurentnost gospodarstva usložnjavaju se Brexitom jer je Velika Britanija najvažnija u ekosustavu umjetne inteligencije Unije.

S izlaskom Velike Britanije iz EU, odnosno ako se s Londonom ne postigne dogovor o nastavku bliske suradnje na projektima za umjetnu inteligenciju, Bruxelles će morati potpuno revidirati svoj plan razvoja umjetne inteligencije.

Naime, u Velikoj Britaniji je provedeno ili seprovodi skoro petina ukupnih istraživanja umjetne inteligencije u EU, iza Velike Britanije najveći udjel ima Nizozemska, koja je druga po kvaliteti istraživačkih radova.

Usto, skoro 40 posto tvrtki koje su iz EU sredstava dobile više od milijun eura za projekte istraživanja umjetne inteligencije ima sjedište u Velikoj Britaniji, tvrtke i institucije iz Velike Britanije vode najveći dio projekata istraživanja umjetne inteligencije u EU. U slučaju prekida suradnje istraživači iz EU izgubiti će važnog partnera na projektima.

Prema podacima iz 2018. godine u Velikoj Britaniji je ključna u edukaciji vrhunskih stručnjaka za umjetnu inteligenciju iz svih zemalja EU. EU bi izgubila mnogo bez pristupa britanskim sveučilištima za elitnu edukaciju u umjetnoj inteligenciji.

Podijeli:

 

Vezane objave