Aplikacija za pametni telefon umjesto ključa za vozilo, digitalna karta parkirališta umjesto zamornog traženja parkirnog mjesta i usluge dijeljenja koje ljudima omogućuju mobilnost bez posjedovanja automobila: povezivost olakšava život sudionicima u prometu te povećava sigurnost i praktičnost smanjujući razinu stresa na cestama diljem svijeta.

Prema istraživanju tvrtke za istraživanje tržišta Gartner, do 2020. godine oko četvrt milijarde vozila širom svijeta bit će povezano. Bosch se nastavlja transformirati u pružatelja usluga mobilnosti. Na konferenciji Bosch ConnectedWorld 2018 dobavljač tehnologije i usluga predstavit će vozačima automobila svoj asortiman usluga mobilnosti i usluga koje se temelje na povezivosti.

Usluge dijeljenja i multimodalne mobilnosti za urbanu mobilnost bez stresa:

COUP: Rezerviraj, plati, kreni – usluga za dijeljenje električnih skutera COUP nudi jednostavnu alternativu javnom prijevozu, privatnim autima ili taksijima. Električni skuteri već su dostupni u Berlinu i Parizu, a na ulicama Madrida pojavit će se na ljeto 2018. godine. Zahvaljujući aplikaciji COUP korisnici bez problema pronalaze i rezerviraju najbliže dostupne električne skutere te smjesta mogu krenuti.

moveBW: U srpnju 2017. Bosch je pokrenuo ispitnu fazu multimodalnog asistenta za mobilnost moveBW. Usluga se koristi podacima u stvarnom vremenu kako bi pronašla najbrži put kroz grad. Tako omogućuje putnicima da brzo i fleksibilno stignu na svoje odredište, omogućavajući pritom gradovima da upravljaju svojom gustoćom prometa i pružateljima mobilnosti da poboljšaju iskoristivost kapaciteta u svojim načinima prijevoza.

myScotty: Uz aplikaciju razvojne tvrtke myScotty korisnici su uvijek spremni za pokret zahvaljujući različitim ponudama mobilnosti – od usluga dijeljenja za automobile, skutere i bicikle do taksija i automobila za najam. Korisnici ove usluge rezerviraju i plaćaju putem pametnog telefona. Za korištenje aplikacije myScotty svaki korisnik potvrđuje svoj identitet jednokratnim video razgovorom; razvojna tvrtka obavlja registraciju i proces provjere s različitim pružateljima usluga.

Povezane usluge za mobilnost bez stresa

Parkiranje temeljeno na zajednici: Parkiranje temeljeno na zajednici, Boschev pretraživač parkirnih mjesta, omogućuje traženje odgovarajućeg parkirnog mjesta kako to ne bi trebali činiti vozači. S pomoću ultrazvučnih senzora sustava za pomoć pri parkiranju automobili prepoznaju i mjere praznine između parkiranih automobila dok prolaze pokraj njih. Prikupljeni podaci šalju se digitalnoj karti parkirališta koju vozači mogu upotrijebiti za pronalazak odgovarajućih parkirnih mjesta.

Automatizirana usluga parkiranja: Automatizirana usluga parkiranja Boschevo je rješenje koje znači da će se automobili u budućnosti parkirati sami. Vozači će svoj automobil ostaviti na ulazu u parkirnu garažu te će ga uputiti da se parkira sam koristeći se aplikacijom na pametnom telefonu. Automobil će zatim sam pronaći prazno parkirno mjesto te će se tamo parkirati bez pomoći. Čimbenik koji potpuno automatiziranu uslugu parkiranja pretvara u stvarnost je infrastruktura pametne parkirne garaže koja se povezuje sa softverom u vozilu.

Bežično (over-the-air) ažuriranje softvera: Zahvaljujući Boschevoj usluzi bežičnog (over-the-air) ažuriranja softvera vozila digitalno upravljaju posjetima servisu. Usluga omogućuje sigurno i pouzdano ažuriranje podataka o vozilu, kao što je to slučaj s pametnim telefonima, te preuzimanje dodatnih funkcija poput digitalne karte parkirališta.

Perfectly Keyless: Bosch staje na kraj zamornom traženju ključeva od automobila s pomoću usluge Perfectly Keyless. Vozači za otključavanje i zaključavanje vozila te pokretanje motora upotrebljavaju svoj pametni telefon. Vlasnici automobila mogu s pomoću aplikacije omogućiti pristup vozilu drugim korisnicima aplikacije. Tako obitelji, poduzeća, pružatelji usluga dijeljenja i upravitelji voznih parkova mogu fleksibilno odabirati tko i kada može pristupiti njihovom vozilu.

Prediktivna dijagnostika: Tijekom uobičajenih vožnji usluga prediktivne dijagnostike upotrebljava podatke i informacije iz oblaka za analizu stanja ključnih komponenti poput baterije, filtra goriva i sustava kočenja. Ako podaci pokazuju da se komponenta troši, vozač je o tome obaviješten prije nego se ona istroši u potpunosti te dobiva preporuku za sljedeći posjet servisu. To sprječava iznenadni kvar automobila.

Usluga pružanja informacija: Zahvaljujući uslugama pružanja informacija vozači sa sobom u vozilu uvijek imaju osobnog pomoćnika. Pomaže im pri pronalasku najbližeg poštanskog ureda, rezervacije restorana ili koncerta te im savjetuje što mogu raditi u nepoznatom gradu. Kad se vozač odluči za neko odredište, usluga informaciju o adresi šalje izravno navigacijskom sustavu vozila.

Sigurno parkiranje kamiona: Boscheva usluga rezerviranja za sigurno parkiranje kamiona (Secure Truck Parking) koja je dostupna diljem Europe pomaže vozačima kamiona pri pronalasku odgovarajućeg i sigurnog parkirnog mjesta. U tu svrhu Bosch u stvarnom vremenu prati raspoloživost parkirnih mjesta za kamione. Pružatelji logističkih usluga i vozači kamiona mogu se koristiti besplatnim internetskim portalom, a u budućnosti i aplikacijom, kako bi unaprijed ili tijekom puta rezervirali parkirna mjesta koja se nalaze uz njihovu rutu. Rezultat toga je poboljšano planiranje rute i pauzi.

Povezane usluge za mobilnost bez nesreća

Anđeo čuvar u podatkovnom oblaku: Samo u Njemačkoj svake se godine emitira gotovo 2.000 upozorenja o vozačima u pogrešnom traku. Međutim, u većini slučajeva upozorenje dođe prekasno s obzirom da trećina takvih incidenata obično završi nakon što vozač u pogrešnom traku prijeđe u prosjeku 500 metara, u najgorim slučajevima sa smrtnim posljedicama. Boschevo upozorenje o vozaču u pogrešnom traku temeljeno na oblaku osmišljeno je za pružanje upozorenja u roku od približno deset sekundi. Upozorenje ne prima samo vozač koji vozi u pogrešnom traku, već i svi vozači u blizini. Stoga usluga funkcionira kao anđeo čuvar u podatkovnom oblaku.

eCall – spašava živote: Od travnja 2018. godine sva novoregistrirana vozila u EU bit će standardno opremljena povezanom uslugom koja spašava život. Automatski poziv u slučaju nužde, ukratko eCall, u slučaju nesreće automatski poziva pomoć. Očekuje se da će to spasiti oko 2.500 života svake godine. Uz rješenja u telematici, Bosch za rješenje eCall nudi opsežan raspon usluga u čitavom Boschevom servisnom centru. Sustav za naknadnu ugradnju eCall izveden je tako da se utiče u upaljač za cigarete u vozilu. Dostupna je i poboljšana verzija koja također analizira ponašanje u vožnji te putem bluetootha šalje podatke na vozačev pametni telefon.

Integracija pametnih telefona mySPIN: Upotreba navigacije na pametnom telefonu te usluga streaminga ili kalendara bez korištenja ruku čak i tijekom vožnje automobilom ili motociklom moguća je zahvaljujući Boschevom rješenju za integraciju pametnih telefona mySPIN. Ono jednostavno integrira pametni telefon i njegove aplikacije u sustav infozabave u vozilu. U budućnosti će biti moguće integrirati i prikazati podatke iz oblaka u stvarnom vremenu. Ti podaci mogu upozoriti vozače na opasnosti poput zastoja u prometu.

Aplikacija za vožnju: Ta aplikacija omogućuje vozačima da se koriste glasovnim naredbama i gestama kako bi tijekom vožnje sigurno upravljali telefonom, navigacijom, porukama i glazbenim aplikacijama. Sada kada vozači više ne moraju za to gledati ili dodirivati zaslone svojih pametnih telefona mogu se više koncentrirati na cestu. Aplikacija za vožnju pruža veću praktičnost i više zabave za vozače čija vozila nisu opremljena sustavom infozabave.

Povezani horizont: Povezani horizont vožnju čini još sigurnijom i praktičnijom. Ona nudi podatke o prometu poput zagušenja i nesreća, podatke o topografskoj ruti uključujući elevaciju i zavoje te podatke o infrastrukturi poput prometnih znakova i ograničenja brzine, a sve to u stvarnom vremenu. To omogućuje dinamičan pregled nadolazeće rute i odgovarajuću prilagodbu strategije vožnje. Sustav omogućuje vozilima da misle unaprijed čime se povećava i sigurnost i praktičnost.

Radarski cestovni potpis: Karte visoke razlučivosti ključne su za automatiziranu vožnju. Koristeći informacije svojih radarskih senzora Bosch je razvio lokalizacijsku uslugu radarskog cestovnog potpisa. Ona se može integrirati u karte visoke razlučivosti te pomoći automobilima koji voze sami da precizno odrede svoj položaj u zadanoj traci.

Usluge predviđanja stanja na cestama: Ta Boscheva usluga unapređuje sigurnost na cestama. Prianjanje vozila za cestovnu površinu ovisi o godišnjem dobu i vremenu što iziskuje od vozača ili automobila koji voze sami da prilagode svoj način vožnje kako bi izbjegli kritične situacije. Bosch jer razvio ovu uslugu koja se temelji na oblaku kako bi pružio informacije o stanju površina na cestama. Usluga se koristi senzorima elektroničkog programa stabilnosti (ESP) kako bi odredila je li cesta skliska ili omogućuje dobro prianjanje. Primjerice, uz pomoć podataka iz meteoroloških stanica usluga računa trenutne koeficijente trenja i predviđa one nadolazeće. Ti se podaci zatim u stvarnom vremenu putem oblaka prenose povezanim vozilima.

Povezane usluge za elektrificiranu mobilnost

Aplikacija za punjenje i plaćanje: Pametni telefon ključ je za pronalaženje stanica za punjenje električnih vozila kao i za plaćanje procesa punjenja, a sve to jednim klikom. Bosch je razvio aplikacije za punjenje u suradnji s proizvođačima automobila uključujući Mercedes-Benz, smart i Renault. Oni trenutno korisnicima pružaju pristup na oko 17.400 stanica za punjenje u pet zemalja Europe, a uskoro ih se očekuje još.

Podijeli:

 

Vezane objave