Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora Robert Bosch GmbH

Nastavljajući s visokim ulaganjima u Njemačkoj, Bosch planira izgradnju tvornice poluvodičkih pločica u Dresdenu. Radi zadovoljavanja potražnje koja je posljedica sve većeg interneta stvari (IoT – internet of things) i sve više primjena mobilnosti, na novoj se lokaciji planira izrada čipova temeljenih na poluvodičkim pločicama od 12 inča.

Završetak izgradnje te tvornice s naprednom tehnologijom planira se za kraj 2019. Nakon uvodne faze, proizvodnja će vjerojatno početi s radom krajem 2021. Ukupno ulaganje u lokaciju iznosit će oko milijardu eura.

„Nova tvornica poluvodičkih pločica najveće je pojedinačno ulaganje u Boschevoj povijesti koja traje više od 130 godina”, izjavio je predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH Volkmar Denner.

U Dresdenu će se otvoriti i do 700 novih radnih mjesta. „Poluvodiči su glavni dijelovi svih elektroničkih sustava. S rastom povezivosti i automatizacije, primjenjuju se na sve više i više područja. Povećanjem našeg kapaciteta proizvodnje poluvodiča polažemo zdrav temelj za budućnost i jačamo svoju konkurentnost”, dodao je Denner. Prema ispitivanju tvrtke PricewaterhouseCoopers, svjetsko tržište poluvodiča rast će više od 5% godišnje do 2019., pri čemu će tržišni segmenti mobilnosti i IoT-a značajno napredovati. 

Ulaganje u Njemačku kao lokaciju visoke tehnologije

Koncentracija mikroelektronike u Dresdenu, poznato kao i „Silicijska Saska”, u Europi nema konkurencije. Ona uključuje dobavljače motornih vozila i pružatelje usluga, kao i sveučilišta koja nude stručnost na području tehnologija. Osim toga, Inicijativa digitalnog čvorišta koju je pokrenulo Ministarstvo gospodarstva i energetike za cilj ima stvaranje IoT ekosustava u Dresdenu. Bosch planira blisku suradnju s lokalnim tvrtkama, a na taj će način osnažiti položaj ne samo Njemačke, nego i Europe kao industrijske lokacije.

12-inčna tehnologija kao temelj za ekonomije razmjera

Poluvodiči su ključna tehnologija za naše moderno doba, osobito sada kada proizvodnja, mobilnost i domovi postaju sve više povezani, elektrificirani i automatizirani. Postupak proizvodnje poluvodičkih čipova uvijek započinje silicijskim diskom koji se naziva pločica. Što je promjer veći, to se može proizvesti više čipova po ciklusu proizvodnje. U usporedbi s uobičajenim tvornicama za proizvodnju poluvodičkih pločica od 6 i 8 inča, 12-inčna tehnologija poluvodičkih pločica nudi mogućnost ekonomija razmjera. To je važno jer Bosch tako može odgovoriti na sve veću potražnju za poluvodičima koja je posljedica povezane mobilnosti i primjena koje su povezane s pametnim domovima i pametnim gradovima.

Vodeći proizvođač poluvodiča i predvodnik MEMS proizvodnje

Bosch već više od 45 godina proizvodi poluvodičke čipove u više varijanti, prije svega kao integrirane sklopove specifične za aplikaciju (ASIC – application-specific integrated circuit), poluovodiče za napajanje i mikro-elektro-mehaničke sustave (MEMS). Boschevi ASIC-ovi se u vozilima koriste od 1970. Oni su prilagođeni za pojedinačne primjene i ključni su za funkcije poput aktivacije zračnih jastuka. Svaki je proizvedeni automobil u 2016. diljem svijeta u prosjeku imao ugrađeno više od devet Boschevih čipova.

Kada je riječ o MEMS senzorima, Bosch je istovremeno inovator i najveći svjetski proizvođač. Bosch je prije više od 20 godina, kao dobavljač tehnologije i usluga, sam razvio tehniku mikroproizvodnje koja je u svijetu poznata kao „Boschev postupak” koji se upotrebljava i za proizvodnju poluvodiča. U svojoj tvornici za proizvodnju poluvodičkih pločica u Reutlingenu u Njemačkoj, Bosch proizvodi oko 1,5 milijuna ASIC-ova i 4 milijuna MEMS senzora koji se temelje na 6-inčnoj i 8-inčnoj tehnologiji svaki dan. Tvrtka je sveukupno proizvela više od 8 milijardi MEMS senzora od 1995. Sada se 75% Boschevih MEMS senzora upotrebljava u potrošačkim primjenama i primjenama komunikacijske elektronike. Boschevi MEMS senzori mogu se naći u tri od četiri pametna telefona. Sadašnji asortiman poluvodiča uključuje prije svega senzore za ubrzanje, zakretanje, maseni protok, tlak i okoliš, kao i mikrofone, poluovodiče za napajanje i ASIC-ove za elektroničke upravljačke uređaje u vozilima.

Podijeli: