Bosch počinje poslovati u području dijeljenja prijevoza. Pružatelj tehnologije i usluga kupio je Splitting Fares Inc. (SPLT), novoosnovano poduzeće iz Detroita u SAD-u. SPLT upravlja platformom koja omogućuje poduzećima, sveučilištima i općinskim tijelima da svojim zaposlenicima ponude usluge dijeljenja prijevoza.

Pristup B2B namijenjen je posebno osobama koje putuju na posao. SPLT putem aplikacije povezuje osobe koje putuju istom rutom na mjesto rada ili studiranja. Algoritam aplikacije pronalazi najbolju kombinaciju osoba za dijeljenje prijevoza te izračunava najbržu rutu. Cilj je smanjiti prometne gužve i učiniti dnevna putovanja na posao i s posla opuštenijima. Poduzeće SPLT osnovano je 2015. godine. Njegovu uslugu koristi otprilike 140.000 osoba u SAD-u, Meksiku i Njemačkoj.

Sve je više osoba koje putuju na posao

Dijeljenje prijevoza, područje unutar kojeg se digitalne usluge i aplikacije upotrebljavaju za dogovaranje suprijevoza te organizaciju dijeljenja vozila i taksija, rastuće je tržište u sektoru povezane mobilnosti. Očekuje se da će broj osoba u svijetu koje koriste usluge dijeljenja prijevoza do 2020. godine narasti za 60 posto, na 685 milijuna (izvor: Statista).

Zasad dostupne usluge obično su izravno usmjerene na osobe koje slučajno putuju u istome smjeru i koje u trenutku odluče dogovoriti prijevoz. Te usluge nisu toliko usmjerene na poduzeća i osobe koje putuju na posao. Međutim, upravo se tu nalazi veliki potencijal. Prema podacima Njemačke savezne prometne službe samo njemačkim cestama putuje više od 45 milijuna automobila. U porastu je i broj osoba koje putuju na posao: prema podacima Njemačkog saveznog instituta za istraživanja izgradnje, urbanističkih pitanja i prostornog razvoja, tri od pet radnika ne rade u mjestima stanovanja. Prema podacima Njemačkog saveznog zavoda za statistiku za otprilike dvije trećine zaposlenih osoba automobil je prvi izbor prijevoza za svakodnevno putovanje na posao i s posla. Rezultat je jednak i u ostatku svijeta: promet tijekom najveće gužve često završi u zastoju. Milijuni osoba koje putuju na posao svakodnevno ostanu zatočeni u prometu. Još je jedan problem to što vozači obično sjede sami u svojim automobilima. Suprijevoz je i dalje iznimka. Tu nastupa rješenje poduzeća SPLT.

Putovanje na posao bez stresa

SPLT-ova usluga temelji se na dijeljenju i vrlo se jednostavno koristi. Poduzeća, sveučilišta ili općinska tijela svojim zaposlenicima omoguće pristup SPLT-ovoj platformi, a zaposlenici zatim preuzmu aplikaciju SPLT, registriraju se te traže ili nude suprijevoz. Dijeljenje prijevoza moguće je dogovoriti i unaprijed. Vrijeme dolaska prikazuje se u stvarnome vremenu, a troškovi se dijele među kolegama i naplaćuju putem interneta. Ta B2B usluga namijenjena je korisnicima koji svaki dan putuju istom rutom. Jedna je prednost činjenica da prijevoz dijele kolege, što znači da korisnici nikad ne moraju ući u vozilo s potpunim strancima. Kao dodatna prednost, takvo dijeljenje prijevoza potiče komunikaciju i nudi priliku za umrežavanje. Autobusi poduzeća također se mogu integrirati u usluge aplikacije, te se tako mogu upotrebljavati na fleksibilniji i učinkovitiji način. Rezultat je putovanje na posao i natrag bez stresa, uz nizak trošak i mali utjecaj na okoliš. I poduzeća mogu imati ulogu u smanjenju gustoće prometa. Očekuje se da će broj korisnika aplikacije SPLT višestruko porasti u nadolazećim godinama, uz nove regije koje će također biti uključene. Unutar samog Boscha, zaposlenici u Meksiku već se služe tom aplikacijom, a njezina uporaba planira se proširiti na cijelu tvrtku.

Podijeli:

Vezane objave