Na sajmu CES 2018., koji će se održati u Las Vegasu od 9. do 12. siječnja 2018., Bosch će predstaviti niz najnaprednijih tehnoloških rješenja i usluga  za pemetne domove, zgrade i gradove.

Među tim rješenjima je i sustav za autonomno parkiranje vozila. S tim sustavom automobili dok prolaze ulicom automatski prepoznaju i mjere veličinu razmaka između parkiranih automobila i u stvarnome vremenu prenose podatke u digitalnu mapu parkirnih mjesta koja vozačima omogućuje pronalazak praznih parkirnih mjesta. Boscheva automatizirana usluga parkiranja odlazi jedan korak dalje – automobil se samostalno parkira bez potrebe za ikakvom radnjom vozača. Vozači ostavljaju svoje vozilo na ulazu parkirne garaže i pošalju odgovarajuću naredbu putem aplikacije na pametnom telefonu: automobil zatim samostalno traži prazno mjesto i ondje se sam parkira.

Mikromreže su relativno mali, nezavisno upravljani sustavi za upravljanje energijom koji mogu napajati velike komplekse zgrada. Njihova sposobnost rada s tradicionalnim i obnovljivim gorivima znači da imaju odlične značajke kad je riječ o ekološkoj prihvatljivosti. Još jedna velika prednost mikromreža je samodostatnost, što ih čini pouzdanim izvorima struje kad nestanak struje uzrokovan vremenskim uvjetima ili sigurnosnim čimbenicima utječe na veću mrežu. Za razliku od uobičajenih sustava, Boscheve mikromreže rade s istosmjernom (DC) umjesto s izmjeničnom (AC) strujom, što omogućuje uštedu energije do 10 posto.

Boschevo novo rješenje za rano upozorenje na potencijalnu poplavu djeluje zahvaljujući digitalnom nadziranju vodostaja rijeka i ostalih vodenih površina koje se nalaze u blizini gradova u stvarnome vremenu.

Aplikacija Vivatar  se može upotrebljavati za kontaktiranje prijatelja i obitelji te za digitalnu „pratnju” kući uz GPS. Korisnici sami odlučuju kada im je potrebna pratnja i tko bi im je trebao pružiti. Inačica Premium aplikacije Vivatar korisnicima omogućuje pristup 24/7 Boschevu pomoćniku za hitne slučajeve – spasilačkoj ekipi s profesionalnom obukom.

Bosch želi brzo ući u nova područja poslovanja uz svoju internu startup platformu. Inovativne razvojne tvrtke koje se njome koriste istovremeno imaju korist od dostupne infrastrukture i višegodišnjeg iskustva dobavljača tehnologija i usluga kao što je Bosch. Dvije razvojne tvrtke s Boscheve platforme predstavit će svoja rješenja za povezane gradove na sajmu CES 2018. Jedno od njih je aplikacija MyScotty koja korisnicima omogućava pristup i plaćanje lokalnih usluga dijeljene mobilnosti različitih pružatelja usluga. Jedna prijava dovoljna je za stalni pristup tisućama automobila, bicikala i skutera. To znači da je potrebno daleko manje aplikacija. Aplikacija MyScotty predstavljena je u Njemačkoj sredinom 2017. godine, a planira se širenje i u druge države.

Drugo rješenje, centar pametne mobilnosti BePart, još je u fazi razvoja. Osmišljen je kako bi većim i manjim gradovima omogućio izbjegavanje zastoja preusmjeravanjem prometa za vrijeme najveće gužve. Osobe koje putuju na posao mogu dobiti preporuke u stvarnome vremenu od službenih tijela svoje općine i u skladu s njima prilagoditi svoj put. Cilj je poboljšati kvalitetu zraka u konurbacijama.

Bosch će ne CES-u predstaviti i futurističku vozačku kabinu za sljedeću generaciju motornih vozila. Zahvaljujući pet međusobno spojenih zaslona, sučelje između vozača i vozila (sučelje čovjek-stroj, HMI) vožnju čini sigurnijim i manje stresnim iskustvom te vozaču omogućuje bolju koncentraciju na situaciju u prometu.

Zahvaljujući svojem rješenju za integraciju pametnog telefona mySPIN, Bosch vozačima omogućava jednostavan pristup naprednim funkcijama kao što su navigacija, prilagođena glazba i prognoza vremena na pametnim telefonima, čak i za vrijeme vožnje. Rješenje mySPIN dostupno je za automobile od 2014. godine, a sada je optimizirano za vozila na dva kotača i vozila za ekstremne sportove. Bosch će na sajmu CES 2018. demonstrirati mySPIN na cestovnom vozilu proizvođača BRP: model Can-Am Spyder F3 Limited.

Bosch je zajedno s tvrtkama Daimler Trucks i Fleetboard razvio zajedničku telematsku platformu kojom se upravitelji voznih parkova mogu koristiti za nadzor tehničkog statusa komponenata svojih vozila. Platforma ih upozorava na moguće kvarove prije nego što do njih dođe i time im pomaže izbjeći neplanirane popravke, optimizirati zakazane posjete radionicama i povećati pouzdanost isporuka.

Sustav za otkrivanje i sprječavanje provale (IDPS) koji je razvilo Boschevo društvo kći Escrypt služi se namjenskim sigurnosnim softverom da bi prepoznao i analizirao potencijalne napade na povezano vozilo te tako omogućuje brzo poduzimanje učinkovitih protumjera za zaštitu vozila ili cijelog voznog parka. Tvrtka Escrypt, koja je specijalizirana za sigurnost, na sajmu CES 2018. predstavit će rješenje za sigurnost podataka u komunikaciji između vozila i prometne infrastrukture.

Ove godine Bosch stavlja na tržište prvi povezani robotski usisivač: Roxxter. Taj pomoćnik visoke učinkovitosti opremljen je senzorima koje upotrebljava za očitavanje i izradu interaktivnih mapa svojeg okruženja. Zahvaljujući opciji RoomSelect možete mu zadati određene poslove i dati upute o mjestima kojima ne smije pristupiti. Roxxterom je moguće upravljati čak i glasovnim naredbama s pomoću Amazonove glasovne usluge Alexa.

Podijeli: