Drugi ovogodišnji strateški sastanak predstavnika mrežnih operatora koji se primarno bave odašiljanjem radijskih i televizijskih programa (Broadcast Networks Europe – BNE) održan je 24. i 25. listopada 2018. godine u Splitu u organizaciji Odašiljača i veza. Na sastanku su sudjelovali predstavnici mrežnih operatora iz Velike Britanije, Švedske, Norveške, Španjolske, Francuske, Njemačke, Austrije, Poljske, Češke, Grčke, Italije i Hrvatske.

Raspravljalo se o aktualnim pitanjima oslobađanja frekvencijskog pojasa 700 MHz u zemljama članicama i dugoročnim izazovima korištenja UHF spektra za digitalnu zemaljsku televiziju te mogućih budućih tehnologija distribucije. Na sastanku su također razmijenjena iskustva oko uvođenja HbbTV usluga i digitalnog radija DAB+.

To je tek jedan u nizu sastanaka koji slijede kako bi se definirala pozicija BNE članica u predstojećim godinama, a poglavito za sljedeće svjetske radiokomunikacijske konferencije WRC19 i WRC23.

BNE intenzivno razmatra mogućnosti korištenja novih 5G tehnologija te novih poslovnih modela kako bi korištenjem najnovijih tehnologija operatori svojim korisnicima u budućnosti mogli pružiti bolje usluge, s naglaskom na interaktivnost i korisničko iskustvo.

Podijeli:

Vezane objave