Očekivanja su kako će ovogodišnji globalni gospodarski pad biti oko 5 posto što će imati snažne posljedice na ekonomije mnogih zemalja, rast nezaposlenosti, siromaštva… S druge strane velike tehnološke tvrtke uživaju u rastu prometa i prodaje. Najveći rast ostvarilo je pet najvećih tehnoloških tvrtki poznatih kao GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft).

Cijene dionica GAFAM-a porasle su u ovoj godini za skoro 50 posto, nakon prosječnog rasta od 75 posto u prethodne tri godine. Velikih pet tehnoloških tvrtki sada čini više od petine indeksa S&P 500.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Unatoč snažnim institucionalnim antitrustovskim provjerama u SAD koje bi mogle, na primjer, dovesti u pitanje ranije Facabookove akvizicije WhatsAppa i Instagrama, prema podacima tvrtke Tracxn, tvrtke koja prati ulaganja i financije privatnih tvrtki i novoosnovanih poduzeća, GAFAM je ukupno preuzeo 35 tvrtki u 2020. u odnosu na 31 tvrtku u 2019. godini.

Najviše akvizicija imao je do sada u ovoj godini Apple, njih 11, a slijede Facebook i Microsoft s po 9 akvizicija, Google s 5 i Amazon s jednom akvizicijom.

Iznos potrošen na akvizicije također se udvostručio u 2020. u odnosu na 2019. godinu. Ukupna vrijednost objavljenih akvizicija GAFAM-e ove godine iznosila 12,16 milijardi američkih dolara, što je 101 posto više u odnosu na prošlogodišnjih 6,04 milijarde dolara.

Stručnjaci su rekli da bi ukupni porast broja ove godine mogao biti zbog povećanja potražnja za digitalnim uslugama na svim tržištima, a velike tehnološke tvrtke iskoristile su gospodarski pad izazvan pandemijom za jeftinije preuzimanje tvrtki.

Analitičari su uočili kako su ove godine najveće globalne tehnološke tvrtke imale najviše akvizicija od rekordne 2015. godine.

Podijeli:

 

 

Vezane objave