sjedište Bundeskartellamta u Bonnu

U utorak (23. lipnja), Savezni sud pravde, vrhovni sud Njemačke (Der Bundesgerichtshof BGH) je donio presudu kojom Facebook mora prestati spajati i dijeliti korisničke podatke na svim svojim platformama, uključujući WhatsApp i Instagram u Njemačkoj, navodi Euroactiv Njemačka uz objašnjenje kako je takvim dijeljenjem podataka Facebook zloupotrijebio svoj dominantni položaj na tržištu. Takvom presudom Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio je mišljenje njemačke Savezne agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Bundeskartellamt.

Odluka znači da Facebook među svojih platformi u Njemačkoj ubuduće ne može prikupljati i obrađivati korisničke podatke, na primjer, za stvaranje profila iz kojih se može zaključiti ponašanje potrošača. Zahvaljujući tim profilima, Facebook može realizirati ​​personalizirano oglašavanje bolje od konkurencije i, u skladu s tim, od oglašivača zahtijevati više naknade.

Nastojanje Bundeskartellamta da Facebooku onemogući profiliranje korisnika kroz podatke iz svoje tri platforme traje već duže vrijeme, a sam Facebook je na osnovu svoje žalbe uspio odgoditi primjenu zahtjeva njemačke agencije za tržišno natjecanje. Prema odluci njemačkog vrhovnog suda Facebook se još može žaliti na zabranu no žalba ne odgađa primjenu odluke.

Odluka njemačkog saveznog suda iz Bonna prva je odluka u Europi i svijetu koja nekoj od velikih digitalnih platformi ograničava profiliranje korisničkih podataka iz više vlasnički povezanih platformi. Takva odluka može utjecati na druge nacionalne agencije za tržišno natjecanje u Europskoj uniji ali i u drugim zemljama što bi imalo značajne posljedice u reguliranju Interneta ali i u digitalnom poslovanju, prije svega u odnosima između velikih globalnih tehnoloških kompanija i srednjih i malih IT tvrtki. Od presudne će važnosti za reguliranje digitalnog tržišta imati način na koji će se utvrditi pravila u odnosu na prikupljanje i obradu podataka. (naslovna ilustracija pxhere, fotografija wikimedia)

Podijeli:

 

Vezane objave